Vaha: Za Dinamo tek počinje Liga prvaka! U Lyonu moraju iskoristiti šansu

VAHID HALILHODŽIĆ brzo se oporavio nakon šoka u Dinamu. Čim je uspješno spustio krvni tlak, potpisao je trogodišnji ugovor s reprezentacijom Alžira. Njegova pojava među nogometom zaluđenim narodom izazvala je euforiju, na predstavljanju ga je dočekalo čak 200 novinara. Iako je Alžircima nametnuo ubitačan ritam treninga, doživio je poraz u Tanzaniji. Alžir nema šanse za plasman na Afrički kup nacija, no Vaha ne očajava. Kaže da su izgledi za to izgubljeni prije njegovog dolaska. Prije nego smo nastavili s preslagivanjem afričkih dojmova, pitali smo ga za zdravlje.

Zar je i u Alžiru manji stres nego kod Zdravka Mamića? 

"Nogomet je takav, stres je normalna pojava. Zato sam se i vratio nogometu čim sam se oporavio. Zdravlje je u redu, hvala na pitanju."

"Dosadašnji posao u Alžiru ne smatram neuspješnim, ipak smo igrali u gostima, a moj cilj ionako je stvaranje ekipe za SP 2014. godine. Puno putujem, pratim svoje igrače koji su većinom u inozemstvu. Danas je lakše uz sve te televizije."

Francuzi se tuže da im otimate igrače iz mlađih kategorija?

"Ima zaista puno francuskih igrača u mlađim kategorijama, kao i u olimpijskom timu, koji imaju dvojna državljanstva. Zašto ne bismo porazgovarali s njima, ukoliko žele igrati za zemlju svojih predaka, ili će teško izboriti mjesto u francuskoj reprezentaciji? To nije sramota. Problem je što to neki krivo tumače. Veći su problem one tajne rasne kvote u mladim reprezentacijama, to je francuska sramota."

Halilhodžić ipak nije stigao svratiti do Maksimira na utakmicu s Realom, iako je to bilo u njegovim planovima.

"Nisam u to vrijeme bio u Europi, pa sam utakmicu Dinama i Reala gledao na televiziji. Dinamo je odigrao jednu zaista solidnu partiju protiv velike ekipe. Ipak, Real je imao puno šansi, ali Kelava je izvanredno branio. Taj poraz bio je očekivan, ali igra Dinama daje nadu za iduće susrete. Zašto Dinamo već u Lyonu ne bi iznenadio? Lyon i Ajax nisu neke jake ekipe i Dinamo zaista može iznenaditi."

Kako ste doživjeli Jurčićev Dinamo u odnosu na onaj koji ste počeli stvarati u Maksimiru?

"Razlika u mom Dinamu i ovom novom je u godinu dana iskustva. Tu je i pet-šest novih igrača i Jurčić ima jaču ekipu nego što sam ja imao. Ne treba se ipak radovati porazu, treba uzeti u obzir da velike ekipe kao Real igraju jake utakmice svaka tri dana. Pobjeda je jedino što ih zanima. Ne treba se zavaravati, za Dinamo tek sada počinju prave utakmice u kojima moraju realizirati svoju realnu šansu."



Vaha takvu šansu dugo čeka. Još od prve epizode u PSG-u 2003/04., Hercegovac francuskog izričaja, čeka na zapaženi trenerski uspjeh. Iako je u rukama imao ekstra jaku Obalu Bjelokosti, u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija zaustavio ih je - Alžir. Politika mu je onemogućila da sa Slonovima ode u Južnu Afriku, s Dinamom nije uspio pobijediti PAOK. Zato s nostalgijom gleda na francuske dane. Primjerice, na pohod s Lilleom od druge lige do Lige prvaka. Vaha i danas živi francuski nogomet. Kako onda gleda na Lyon, uoči ogleda s Dinamom?

"Puno su mijenjali, imaju dosta mladih igrača i tu Dinamo može iznenaditi. Nije Lyon jak kao prethodnih godina kada je imao igrače kao što su Benzema, Juninho... Ozlijeđeni su Lisandro Lopez, Cris, Gourcuff..."


Lyon je "žešće kupovine obavio kada je prestala njihova sedmogodišnja dominacija u prvenstvu. Od 2009. godine stigli su Gomis (iz redova najljućeg rivala St. Ettienea), Cissokho kojeg je htio i Milan, Lisandro Lopez, Gourcuff, a u iznenađujuće skupom transferu i Dejan Lovren. Ovog ljeta na pojačanja su potrošili tek nešto manje od pet milijuna eura. No, stasali su Gonalons, Grenier.... Igrači Lyonove škole.

"Nisu puno niti kupovali ovog ljeta, nemaju baš previše novca. Zato se uzdaju u svoje mlade snage i to je pun pogodak što se tiče prvenstva. No, vidjet ćemo je li to dovoljno za Ligu prvaka. Vidjet ćemo hoće li im ipak nedostajati iskustva. Vidim šansu Dinama, koji se pojačao, ima i kompletno novi stručni stožer koji u Lyon mora doći s puno ambicija."

Mnogi zasluge za osvježenje u Lyonovoj igri pripisuju treneru Gardeu, koji je igračima očito podijelio maske s kisikom i unio nove motive u svlačionicu.

"Tek je počeo, ne znam koliko je to njegova zasluga. No, dugo radi u klubu, poznaje prilike i za mlade igrače puno znači činjenice da im vjeruje. Trenutno u Lyonu vlada dobar ambijent, ali treba vidjeti koliko to može trajati. Nedavno su izgubili od Canea, to je vrlo skromna momčad. Da bi postao vjerodostojan, Gardeu trebaju veće pobjede."

Kako Vahi izgleda ofenzivni dio Dinamove ekipe? Upravo je on pokrenuo proces Sammirova buđenja, no oscilacije su i dalje prisutne.


"Dinamo ima zaista par dobrih igrača. Sammir, Badelj, pa mali Kovačić koji je i kod mene igrao više puta i pred kojim je velika budućnost. Tomečak, Beqiraj... Svi ti igrači u jednom momentu mogu bljesnuti i pokazati svoj izvanredni talent. Sad već imaju i dosta iskustva."



Ne spominjete Rukavinu?


"Da, i Rukavina... Onaj promašaj protiv Reala, to nema veze. Promašivali su i realovci još bolje šanse, a skuplji su to igrači od Rukavine. Svaki napadač može promašiti i ne smije se pokolebati. Treba nastaviti i dalje stvarati šanse i iskupiti se. Rukavina to može."

Zagreb konačno živi nogometnu euforiju. Je li vam žao što to niste doživjeli?

"Bio je Maksimir pun i protiv Villarreala, PAOK-a... Napravili smo velike stvari i upisali zaista veličanstvenu pobjedu protiv Villarreala. Oni nisu rang Real Madrida, ali nisu ni daleko. Drago mi je da se publika vratila, jer samo tako Dinamo može naprijed."

Je li vam žao što niste s Dinamom dočekali Ligu prvaka?

"Nije bilo nikakve šanse da ostanem. Takav je trenerski kruh. I s Obalom Bjelokosti sam želio ići na SP, ali valjda sam takve sreće. Nikako da pokupim kajmak, uvijek to ostane drugima..."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.