30.000 pogana i druida proslavilo ljetni solsticij u Stonehengeu

OKO 30.000 ljudi okupilo se na kiši pored stoljetnog i mističnog kamenja Stonehengea u Engleskoj, kako bi proslavilo ljetni solsticij i početak najdužeg dana u godini.

U točno 4.58 sati mnoštvo, među kojima su bili druidi, hipiji te oni koji su samo bili radoznali, klicalo je u svitanje dok se izlazeće sunce jedva moglo vidjeti kroz kišne oblake.

"Dolazim ovdje u ovo vrijeme već zadnje tri godine. Većinu godine radim svoj posao i dizajniram igračke ali ljetni solsticij budi hipija u meni. To je uistinu magično iskustvo", kazao je za AFP 26-godišnji Peter Rawcliffe, koji je biciklom prešao 70-ak kilometara iz Oxforda do poljane u Salisburyju, gdje se nalazi Stonehenge.

Ovogodišnji posjet najveći je u posljednjih pet godina. Taj monument jedan je od najpoznatijih i najočuvanijih svoje vrste u svijetu. Uvršten je na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine 1986. godine, a godišnje ga posjeti oko 850 tisuća turista. Stonehenge je isto tako služio kao važno mjesto gdje su se pokapali mrtvi u stara vremena.

B.V.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.