Besplatni pregled dječjih autosjedalica

Foto: Hak

UDRUGA Roda danas organizira besplatni pregled dječjih autosjedalica. Održava se na parkiralištu MUP-a na križanju Heinzelove i Slavonske od 10 do 12 sati.

Najavljuje Mandica Petričević, voditeljica projekta Sigurno u autosjedalici: "Roditelji najčešće nisu sigurni jesu li sve dobro napravili pa dolaze nama na pregled. Dolaze nam i trudnice, bake i djedovi, tete, svi koji su na neki način uključeni u život djeteta. Stvar je u tome da iako je uvelike porastao broj korištenja dječjih autosjedalica, rijetko je da je potpuno pravilno sjedalica postavljena i da je dijete pravilno vezano u sjedalici".

U Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 do 20%, a koliko je to važno, pokazuje statistika. "Autosjedalice štite do 92 posto od bilo kakvih ozljeda. Mogu biti presudne kad se radi o životu djeteta", rekla je Petričević

.Do prošlog ljeta zakonom je bilo propisano da djeca do 12 godina starosti moraju biti u sjedalici, no to se izmijenilo i sada u Zakonu stoji da dijete dok se ne može vezati sigurnosnim pojasom treba biti u autosjedalici, a to je između 135 i 150 centimetara visine. To ovisi o djetetu, o sjedalu u automobilu, koliko je visoko, gdje je pozicioniran pojas

RODA moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, ponesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.