Napad na Dubrovnik, 21 godinu poslije: Ponos krajnjeg juga, kajanje Crne Gore i ignoriranje Trebinja



NIZOM manifestacija Dubrovnik danas obilježava 21. godišnjicu od napada srpsko-crnogorskog agresora. Sve je počelo jutros polaganjem vijenaca na Boninovu te pozivom na sjećanje na poginula 92 civila, 417 branitelja, 11 pripadnika Narodne zaštite te trojice vatrogasaca. Podsjetimo kako je koordinirani napad pripadnika JNA, te srpskih  i crnogorskih dragovoljaca započela je 1. listopada 1991. godine u šest sati. Na bojišnicama dugima više od 200 kilometara brojčano nadmoćnom neprijatelju suprotstavilo se 750 slabo naoružanih branitelja, pripadnika postrojba dubrovačkoga ZNG-a i dubrovačko-neretvanske Policijske uprave te dragovoljaca iz sastava Teritorijalne obrane.

Osjećaj srama i kajanja

Uništeni su mnogi spomenici kulture, gospodarske i civilne zgrade, a 7771 obitelj ostala je bez doma. U srpskim i crnogorskim koncentracijskim logorima bile su zatočene 423 osobe, a bilo je više od 33.000 prognanih i izbjeglih.

Dubrovnik se svake godine s pijetetom sjeća na te dane i višemjesečne opsade Grada kada se živjelo pod granatama bez struje i vode.

U susjedstvu, u Crnoj Gori od prije nekoliko godina, ovaj datum u medijima se obilježava s osjećajem srama i kajanja.

No , unatoč javnosti u toj zemlji koja se sve više suočava sa sramnom prošlošću službena politika i dalje ne želi otvarati te teme. Tako se godinama odbija govoriti o logoru Morinje gdje su bili zatočeni i mučeni Hrvati iz Dubrovnika i okolice.

Nema obilježavanja mjesta zločina u Morinju

Anima, Centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora pokušala je i ove godine obilježiti u Morinju taj datum te posebno obilježiti mjesto zločina. Žele izgraditi mjesto mira uz trajno podsjećanje za neslavnu prošlost Crne Gore.

"Odgovornost kotorske vlasti da građanima/kama Kotora kaže istinu o Logoru Morinj i pohodu na Dubrovnik kako bi konačno zavjera šutanja prestala, a proces zadovoljenja pravde za žrtve počeo, kao i proces naše moralne obnove i dostojanstvenog života”, poručuju iz Anime.

Za razliku od Crne Gore lokalni mediji u Trebinju za sada ne žele otvarati pitanja bliske prošlosti i odnosa prema Dubrovniku 1. listopada 1991. godine.

Trebinje o svemu samo ne o 1991. godini

Službene vlasti Trebinja tako su danas povodom obilježili "godišnjicu od početka prvih ratnih sukoba na teritoriji Hercegovine".

"Danas je u znak sjećanja na poginule borce ovog grada položeno cvijeće u Spomen sobu i na Spomenik braniteljima Trebinja", izvjestila je Općina Trebinje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.