Sabor raspravlja o prijedlogu Zakona o sustavu civilne zaštite

Foto: Hina

SABOR raspravlja o prijedlogu Zakona o sustavu civilne zaštite. Njime se sistematizira i uređuje sustav civilne zaštite, određuje organiziranje građana, udruga i vojske, te lokalne samouprave, posebice u katastrofama i velikim nesrećama, rekao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković.

"Ovim prijedlogom Zakona uređuje se sustav civilne zaštite u Republici Hrvatskoj i uvjeti za pripravnost u pružanju humanitarne pomoći i u drugim državama, koji nažalost mogu biti izloženi rizicima kao i mi, usklađeno sve sa standardima i dobrom praksom u Europskoj uniji", rekao je Tonković.

Ovaj Zakon je puko ispunjavanje forme, neće se ništa promijeniti. Sustav je previše birokratiziran, a poplave su pokazale da smo nespremni, treba to popraviti, složili su se HDZ-ov Ante Babić i HSS-ov Branko Hrg.

"Ne zna se tko što treba raditi. U krajnjem slučaju pokazalo se na primjerima poplava da su se građani bolje organizirali nego sustav", rekao je Hrg.

"Tu je država pokazala koliko je država neorganizirana, jedan dan je išao Milanović, drugi dan Vrdoljak, treći dan Milanka Opačić. Taj Zakon neće biti provediv u praksi, a to je još jedan namet na jedinice lokalne samouprave, bez temeljne analize zajedno s višom vlašću", rekao je Babić.

Mi smo sustavno uništavali ono što je trebalo biti zajedničko, upozorava nezavisni Branko Vukšić i podvlači: trebamo se ponovo bolje organizirati:

"Organizirati, stvoriti pretpostavke da se zna kada dolazi do vremenske nepogode, tko, što i u kojem času radi. To ne treba biti profesionalno, ljudi će to sami napraviti. Internetom nećemo gasiti požare, nećemo raditi brane, zatvaramo se u sebe jer ovo društvo je postalo nehumano", rekao je Vukšić.

A uoči Dana žena zastupnice su na klupama dočekale ruže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.