UN upozorava na društveni i ekonomski kolaps u "nenastanjivom" Pojasu Gaze

Foto: Free Gaza movement/Flickr

IZVJEŠĆE UN-a navodi da bi Pojas Gaze mogao postati "nenastanjiv" u manje od pet godina ukoliko se nastave aktualni ekonomski trendovi, prenose vodeće agencije.

UN za porazno stanje krivi osam godina ekonomske blokade i tri rata između Izraelaca i Palestinaca povedena u posljednjih šest godina.

Posljednji sukob u 2014. godini je razmjestio pola milijuna ljudi i ostavio pustoš u dijelovima malene enklave s površinom od samo 362 četvorna kilometara. U pojasu stisnutom između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora boravi 1.8 milijuna Palestinaca, a područje slovi kao jedno od najgušće naseljenih na Zemlji, navodi AFP.

Rat je "učinkovito eliminirao što je ostalo od srednje klase i većinu populacije poslao u oskudicu i ovisnost o međunarodnoj pomoći," piše UN.

BDP se u 2014. urušio za 15 posto, nezaposlenost dosegla rekordnih 44 posto, a pothranjenost predstavlja prijetnju za 72 posto domaćinstava.

Blokada je "opustošila već oslabljenu infrastrukturu Gaze, razbila temelje proizvodnje i uskratila vrijeme za svrsishodnu rekonstrukciju i ekonomski oporavak osiromašene palestinske populacije," nastavlja izvješće prema kojem su aktualni socio-ekonomski uvjeti na "najnižoj razini od 1967. godine" kad je Izrael osvojio teritorij u šestodnevnom ratu s Egiptom.

"Gaza bi do 2020. mogla postati nenastanjivom ako se nastave aktualni ekonomski trendovi," upozorava UN.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.