Zagrebački holding poručuje: Zagreb je spreman za novi snijeg!

Foto: Tomislav Kristo/Cropix, Davor Puklavec/Pixsell

SNIJEG, koji od ranoga jutra pada na širem gradskom području, tijekom prijepodneva je utjecao na redovitost prometa samo na dijelu ZET-ove prometne mreže. Poteške su bilježile brdske autobusne linije. U najnepovoljnijim okolnostima, iz sigurnosnih je i preventivnih razloga, a tijekom čišćenja kolnika, bilo privremeno u prekidu istovremeno najviše 8 od 132 autobusne linije. Iz istih je razloga 6 linija povremeno vozilo skraćeno.

Kako je promet općenito znatno usporen, dolazi do odstupanja od voznih redova, na koje preventivno ili organizacijski nije moguće utjecati. Na terenu su od jutra i ZET-ove ekipe zimske službe. Prohodnost tramvajskih koridora održavaju 4 tramvajske ralice, a u suradnji s drugim resornim podružnicama Zagrebačkog holdinga čiste se svi prometni pravci čime je osigurana povezanost gradskih predjela.

Interventne i servisne ekipe nisu imale potrebe za djelovanjem jer, unatoč povećanom broju nesreća u gradu, ZET ni u kojoj nije sudjelovao.

Kontakt centar za građane bit će otvoren 24 sata bude li za to potrebe, a informacije se mogu dobiti na besplatnom broju 0800 200 060, poručuju iz ZET-a.

''Svih 210 ekipa je na terenu. Za sada smo prvi prioritet napravili, znači sve su autobusne linije prohodne, vozi se, snijeg je polako prestao padati i mislim da će do navečer sve biti u redu'', kaže Hasan Đombić.

Iz Zračne luke Zagreb doznajemo kako nema otkazivanja letova, a kašnjenja su minimalna.
 
Nešto iza osam sati na zagrebačkoj obilaznici kod čvora Jankomir došlo je do sudara dva kamiona i automobila. Srećom, ozlijeđenih nema, ali je nesreća uzrokovala veliku gužvu.
 

Zagreb je spreman za novi snijeg!

"Zagreb je spreman za novi snijeg!" - poručili su čelnici Zagrebačkog Holdinga, a da je tomu tako dokazuje i današnje normalno funkcioniranje grada.


"Nažalost, prognoza je takva da možemo očekivati danas, sutra, možda čak i u četvrtak, nove padaline. U tom smislu je dogovor da sve druge aktivnosti, bez obzira na njihov značaj za poslovanje, stavljamo u drugi plan i maksimalno se posvećujemo ovoj zadaći" , rekao je predsjednik uprave Holdinga Ivo Čović.

Iskoristio je priliku da spomene kako snijeg zna izazvati kaos i u nekim metropolama puno većim od Zagreba.

"Vidjeli ste, snježne padaline u nekim europskim gradovima, u Londonu, pa i u američkim gradovima, izazvale su kolaps koji se mjeri u New Yorku, recimo, s 5000 otkazanih letova. Mi sada možemo retrospektivno reći da za vrijeme najvećeg snijega u proteklih 50 godina, mi prošli put praktički nismo imali zastoja u funkcioniranju niti jedne službe", naglasio je Čović.

Iako bi građani željeli da se sve puno brže očisti, a ne da snijega u tragovima ima i tjednima nakon što je prestao padati, prioritet Holdinga je ipak omogućiti da grad uredno funkcionira, za što brine gotovo 2.000 njihovih zaposlenika.

"Ako bi došlo do pogoršanja, kao što smo prigodno prošli put angažirali i administrativno osoblje na čišćenju lokacija neposredno uz naše objekte, učinit ćemo to i ovaj put", kaže Čović.

Apelirao je na građane da oni odrade svoj dio posla.

"Molim građane Grada Zagreba, prošli put su se pokazali u tom smislu puno boljima nego ikad prije, da ispred svojih zgrada i haustora počiste, kao što je to većina već jutros učinila", naglasio je Čović.

Direktor Zagrebačkih cesta Alen Gospočić kaže kako su na terenu sinoć od 21 sat sve raspoložive snage Zimske službe. Njih ukupno 210 raspolaže s 9.000 tona soli kojom posipaju ceste kako se snijeg na njima ne bi zadržavao. Zahvaljujući tome, Zagrepčani su jutros na vrijeme stigli na posao.

"Ono što je vrlo bitno jest da su sve podružnice zajedno napravile jednu dobru pripremu, dobru koordinaciju, podijelile mehanizaciju, rasporedile ljude onako kako to treba biti, i odradile jedan dobar posao pripreme za ovaj snijeg koji je pred nama", istaknuo je Gospočić.

Dubravko Baričević, direktor ZET-a, naglašava kako su trenutno sve autobusne i tramvajske linije prohodne.

"Ne znači da neće biti nekih manjih zastoja u slučaju parkiranih vozila ili čišćenja snijega, ali to su samo zastoji od par minuta dok se to ne obavi", rekao je Baričević.

"Nastupamo vrlo racionalno! Dakle, s ljudstvom i tehnikom kojom raspolažemo, po prioritetima koje imamo, odrađujemo taj posao. Mogao bi se skratiti rok za te aktivnosti kad bi imali dvostruko više ekipa, dvostruko više vozila, pa bi to bilo i skuplje... Ovdje jednostavno treba prema nekakvoj situaciji i realnim mogućnostima odraditi posao najbolje što se može" , odgovorio je Ivo Čović na pitanje kako je moguće da Holding svaki put tvrdi kako je spreman za snijeg, a na kraju ipak dođe do kolapsa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.