Amerikanac otišao u Rusiju da upozna majku. Dobio 12.5 godina zatvora zbog droge

Foto: EPA

Ruski sud osudio je američkog državljanina na 12.5 godina zatvora u kaznenoj koloniji s maksimalnim mjerama sigurnosti. 32-godišnji Robert Woodland uhićen je u Moskvi u siječnju, a tužitelji su ga optužili da je htio prodati veliku količinu metadona.

Njegov odvjetnik potvrdio je kako je Woodland djelomično priznao optužbe. Woodland, koji je rođen u Rusiji i posvojen kad je imao dvije godine, otputovao je u Rusiju 2020. kako bi upoznao svoju majku. Njegovo putovanje dokumentirao je ruski reality TV program.

Odlučio ostati u Rusiji nakon što je upoznao majku

Ruski tužitelji su naveli kako su ga uhvatili dok je pakirao veliku količinu narkotika u stanu u ruskoj prijestolnici. Tvrdili su kako je surađivao s velikom kriminalnom skupinom i da je prevezao 50 grama droge s mjesta preuzimanja izvan grada, piše BBC.

Njegov odvjetnik Stanislav Kševitski isprva je odbacivao optužbe protiv svog klijenta, govoreći da tužitelji nisu iznijeli "nikakve dokaze" o prodaji droge. Međutim, naknadno je potvrdio kako je Woodland priznao neke od optužbi, iako nije precizirao koje točno. 

Snimka koju su prenijeli ruski mediji prikazuje Woodlanda kako sjedi u staklenom kavezu na sudu, nepomično gledajući ispred sebe dok se čita presuda protiv njega. Ruski mediji izvijestili su da je Woodland odlučio ostati u zemlji nakon što je 2020. upoznao svoju majku i radio je kao učitelj engleskog u blizini Moskve.

Niz Amerikanaca nalazi se u ruskim zatvorima

Njegov susret s majkom bio je pun suza i objavila ga je državna televizija. Novinska agencija Interfax priopćila je kako Woodland ima i američko i rusko državljanstvo. Najmanje desetak američkih državljana, uključujući novinare i djelatne vojnike, trenutno se nalazi u ruskim zatvorima i kaznenim kolonijama.

Među njima je Evan Gershkovich, novinar Wall Street Journala koji je pritvoren prije više od godinu dana pod optužbama za špijunažu. On poriče optužbe, a Sjedinjene Države tvrde kako je "nepravedno pritvoren". 

Zapadni dužnosnici već dugo sumnjaju da Moskva nastoji pritvoriti zapadne građane kako bi ih koristila kao pregovaračku prednost u razmjenama zarobljenika. Zakon u SAD-u zabranjuje plaćanje otkupnine, ali uzastopne administracije bile su spremne ponuditi ustupke drugim državama kako bi osigurale oslobađanje Amerikanaca.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.