Anketa ECB-a: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka

Foto: Shutterstock

Potražnja građana u eurozoni za kreditima oporavila se u drugom tromjesečju, uz oštriju konkurenciju banaka pred snižavanje kamatnih stopa i poboljšane izglede za tržište nekretnina, pokazalo je u utorak istraživanje Europske središnje banke (ECB).

Neto 16 posto zajmodavaca izvijestilo je u ECB-ovoj anketi o snažnijoj potražnji kućanstava za kreditima u drugom tromjesečju, prvi puta od 2022. godine.

"Glavni pokretač potražnje za za stambenim kreditima bili su poboljšani izgledi za tržište nekretnina, prema navodima u prvom redu njemačkih banaka", stoji u izvješću ECB-a.

Banke su ublažile uvjete za dodjelu stambenih hipotekarnih kredita zbog oštrije konkurencije, a na potražnju su, po njihovoj procjeni, pozitivno, prema u manjoj mjeri, utjecali i opća razina kamatnih stopa i povjerenje potrošača.

ECB je u lipnju snizio ključne kamatne stope, istaknuvši ublažavanje inflacije u prethodnim mjesecima. Od srpnja 2022. do rujna 2023. bili su ih podigli za čak 4,5 postotnih bodova, a potom 'stali na kočnicu' u uvjetima posustale gospodarske aktivnosti i slabijeg kreditiranja. U svibnju inflacija u eurozoni blago je ubrzala, na 2,6 posto, a Eurostat će procjenu za lipanj objaviti u srijedu.

Potražnja kućanstava za kreditima trebala bi ojačati i u trećem tromjesečju, procjenjuju zajmodavci u ECB-ovoj anketi.

Kompanije su pak i u proljetnom tromjesečju oklijevale za zahtjevima za kreditima, a banke su postrožile uvjete za njihovu dodjelu, posebno u segmentu komercijalnih nekretnina.

"U drugoj polovini godine banke u eurozoni očekuju neto pooštravanje uvjeta kreditiranja, u kombinaciji s umjerenim neto povećanjem potražnje za kreditima u većini gospodarskih sektora, izuzev građevinskog i sektora komercijalnih nekretnina", navode u ECB-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.