Velika razmjena zarobljenika Rusije i Ukrajine. Pogledajte dirljivu snimku

Foto: X

Rusija i Ukrajina razmijenile su u subotu 115 ratnih zarobljenika sa svake strane nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) djelovali kao posrednici. To je prva razmjena otkad je Ukrajina iznenada napala rusku regiju Kursk 6. kolovoza, najveći napad strane sile na ruskom teritoriju od Drugog svjetskog rata.

Razmijenjeni ruski vojnici bili su zarobljeni u regiji Kursk, navelo je rusko ministarstvo obrane. Svi oslobođeni ruski vojnici sad su u Bjelorusiji i osigurat će im se liječenje i rehabilitacija po povratku u Rusiju. Ministarstvo je izrazilo zahvalnost Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog uloge u omogućavanju razmjene zatvorenika.

Među vraćenim Ukrajincima i branitelji Mariupolja

Među vraćeni Ukrajincima su vojnici Zbora narodne garde, kopnene vojske, mornarice i Državne granične službe.

Svih 115 vojnika koji su danas oslobođeni odvedeni su u zarobljeništvo u prvim tjednima i mjesecima invazije 2022. godine. Svi su vojnici ili dočasnici. Na popisu su 82 branitelja Mariupolja, uključujući oko 50 boraca garnizona Azovstalj. Također, šest je pripadnika Nacionalne garde koji su bili zarobljeni u nuklearnoj elektrani u Černobilu.

 

55. razmjena zarobljenika

"Sjećamo se svih. Tražimo ih i ulažemo sve napore da ih sve vratimo", rekao je Zelenski. Mnogi ratni zarobljenici vraćeni u posljednjoj razmjeni imaju "ozbiljne zdravstvene poteškoće", prenosi Kyiv Independent.

Zelenski je zahvalio svom "timu i partnerima što su vratili naše ljude kući". U razmjeni su posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati. Arapske zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije više su puta preuzimale ulogu posrednika u razmjeni zarobljenika između Ukrajine i Rusije.

Bila je to 55. takva razmjena zarobljenika. Ukupno je 3520 ukrajinskih ratnih zarobljenika vraćeno kući od početka rata. Abu Dhabi, bliski sigurnosni partner Sjedinjenih Država, njegovao je tople odnose s Moskvom tijekom rata, frustrirajući neke zapadne dužnosnike. Istovremeno je ojačao veze s Kijevom.

Dužnosnici UAE-a kažu da im njihova sposobnost da razgovaraju s nizom međunarodnih aktera omogućava da učinkovito posreduju između strana i promiču suradnju i sigurnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.