Eksplozija pred sinagogom u Francuskoj nije bila slučajna: "Htjeli su ubiti Židove"

Foto: X

Nakon eksplozije ispred sinagoge na jugu Francuske, antiterorističko javno tužiteljstvo preuzelo je istragu, potvrdile su vlasti za dpa. Još uvijek se traga za počiniteljem, rekao je vršitelj dužnosti premijera Gabriel Attal.

U autu eksplodirala plinska boca

Dva su automobila zapaljena ispred sinagoge u La Grande-Motteu, mediteranskom obalnom gradu u blizini Montpelliera.U jednom od vozila eksplodirala je plinska boca, rekao je glasnogovornik žandarmerije, grane oružanih snaga odgovorne za unutarnju sigurnost u nekim područjima. Ozlijeđen je policajac.

Zapaljena su i dvoja vrata sinagoge. Nije jasno je li se to dogodilo prije ili poslije eksplozije. Vršitelj dužnosti francuskog ministra unutarnjih poslova Gérald Darmanin naredio je trenutačno povećanje pripadnika snaga sigurnosti ispred židovskih bogomolja.

"Očigledni zločinački pokušaj podmetanja požara"

Na X-u je napisao da je posrijedi "očigledno zločinački pokušaj podmetanja požara" i izrazio punu potporu židovskoj zajednici. Attal je, pišući na X-u, govorio o antisemitskom činu: "Još jednom su meta bili naši židovski sugrađani".

Subota je židovski šabat i ljudi tradicionalno tada odlaze u sinagoge.Yonathan Arfi, predsjednik krovne organizacije židovskih organizacija u Francuskoj, Crif, napisao je da se eksplozija dogodila u vrijeme kada se očekivao dolazak vjernika u sinagogu.

"To nije bio samo napad na mjesto bogoslužja, to je pokušaj ubojstva Židova", napisao j

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.