Pogledajte bespravnu gradnju na Marjanu. Šef park-šume: Ima 114 takvih nekretnina

Foto: Privatna arhiva

Marjan, omiljena zelena oaza Splićana, 1964. godine je proglašena park-šumom - posebno zaštićenim područjem prirode za odmor i rekreaciju, u kojem su dopušteni samo oni zahvati i radnje čija je svrha održavanje ili uređenje. No, Marjan u svojoj šumi krije velik broj bespravno sagrađenih nekretnina, rekao je Indexu Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan.

> Tvrtka iz Splita: Naš objekt nije u park-šumi i ima građevinsku dozvolu

Ministarstvo produljuje usvajanje Plana upravljanja Park-šumom na zadovojstvo bespravnih graditelja

Pejnovićev Plan za upravljanje park-šumom nedavno nije dobio suglasnost Ministarstva okoliša, zbog čega su članovi udruge koja okuplja vlasnike zemljišta na Marjanu zadovoljni. 

Ministarstvo je navelo da je na njegovu adresu došao velik broj primjedbi vlasnika zemljišta na Marjanu. Pejnović je najavio da će se rušiti bespravno sagrađene nekretnine, a vozilima je zabranio dolazak na građevinska zemljišta.

Uprava za zaštitu prirode nije imala prigovora na Pejnovićev plan, no ističu da su u plan kao šumska zemljišta uključene građevinske zone ili da nisu šumska staništa. Pejnović, koji je na čelo park-šume došao 2022., ispričao nam je što se nalazi u njegovom planu upravljanja te koliki je problem bespravna gradnja u zaštićenom dijelu.

"Nitko se u toj ustanovi nije bavio problemom zaštite Marjana. To im je osnovna djelatnost"

Pejnović je na poziciju ravnatelja došao na natječaju, na kojem je njegov program rada ocijenjen najboljim. Otvoreno kaže da nije stranački čovjek i da je zato mislio da neće proći na natječaju, ali se dogodilo suprotno. Prije dolaska na čelo Marjana radio je u Narodnim novinama, gdje je na kraju postao zviždač.

"Shvatio sam da se, kao i u Narodnim novinama, nalazim u okoštalom sustavu sklonom političkom uhljebljivanju bez konkretne usmjerenosti u stručan rad. Cijela je ustanova bila podijeljena u klanove s vrlo lošom komunikacijom. Primjerice, ostao sam šokiran spoznajom da se nitko ranije u ustanovi nije adekvatno bavio problemom zaštite Marjana, što je njezina osnovna djelatnost.

Tu je bio i problem nelegalne gradnje unutar granica park-šume, ali i neučinkovitost tada zatečenih djelatnika da po bilo kojem pitanju u svojoj nadležnosti išta naprave. Pritom su me dočekala i dva bivša ravnatelja na izmišljenim pozicijama savjetnika i zamjenika ravnatelja koji su bili na plaćama na nivou moje.

Nakon kratkog vremena napravio sam prvu sistematizaciju, čime sam rasteretio ustanovu triju najplaćenijih pozicija i podijelio bodove na ostale radnike", govori Pejnović za Index.

"Moj plan ne odgovara raznoraznim lobijima"

"Moj plan je bio jednostavan - svakom novom sistematizacijom ukidao sam određene nepotrebne i izmišljene pozicije, prebacivao obaveze i bodove ukinutih pozicija na preostale djelatnike s ciljem ukupnog povećanja prosječne plaće, ali i povećanja efikasnosti i produktivnosti svakodnevnog rada. Sve sam radio s ciljem da se ta ustanova napokon bavi onime što joj je u Statutu, u korist Grada Splita i njegovih stanovnika, ali i svih drugih koji žele doći na prekrasni Marjan", kaže naš sugovornik.

"Odlučio sam kako neću dopustiti da silan trud prethodnih generacija Splićana, koji su požrtvovno radili na pošumljavanju Marjana, bude ponovno bačen u vjetar. Naravno da to ne odgovara raznoraznim lobijima, što političkim, što građevinskim, koji Marjan doživljavaju kao neiskorišteni građevinski resurs", govori nam ravnatelj Park-šume Marjan.

"Na Marjanu je 114 bespravno sagrađenih objekata"

Pejnović navodi da je protupravna gradnja jedan od najvećih problema Marjana, odnosno nedjelovanje Državnog inspektorata, točnije građevinske inspekcije. Ustupio nam je fotografije nekih bespravno sagrađenih objekata koje spominje.

 

 

"Trenutačno je na Marjanu evidentirano 114 ilegalno izgrađenih objekata, čiji su zahtjevi za legalizacijom u ladicama Banovine skupljali prašinu zadnjih 12 godina te su u zadnje tri godine svi odbijeni. Također se već utvrdila pozitivna sudska praksa u odbijanju žalbi na odbijenu legalizaciju", govori Pejnović.

Navodi da je Građevinska inspekcija upoznata s tim te da su u veljači donijeli rješenje o uklanjanju 40 ilegalno sagrađenih objekata na Marjanu.

"Postoje slučajevi ilegalne gradnje koji su došli do samoga kraja, gdje su ilegalni graditelji u poziciji u kojoj više nemaju pravnog manevra za produljenje ili izbjegavanje rušenja svojih objekata, ali ponovno dolazimo do situacija da građevinska inspekcija izbjegava i prolongira rušenje tih objekata", pojašnjava.

"Uprava Grada je na sastanku 24. srpnja 2024. s područnom građevinskom inspekcijom zatražila preuzimanje troškova uklanjanja ilegalnih objekata, na temelju Zakona o državnom inspektoratu, te dostavila popis građevina na Marjanu po prioritetu uklanjanja", dodaje Pejnović.

"Pritisci, verbalni napadi i omalovažavanja s kojima se ova javna ustanova i njeni djelatnici susreću su svakodnevni, a količina vremena i financijskih sredstva za pravnu bitku za zaštitu Marjana pozamašna, umjesto da su iskorišteni u druge, pozitivnije svrhe", govori Pejnović.

"Ilegalne graditelje na Marjanu zanima osobna materijalna korist"

"Ukratko, glavna intencija osoba koje su gradile ilegalne objekte na Marjanu je, naravno, osobna materijalna korist jer je vrijednost stambenog kvadrata legalne kuće na Marjanu oko 10.000 eura, što potvrđuje nedavni primjer prodaje voćnjaka i pripadajućeg pješačkog puta od 1060 kvadrata s legalnim objektom od 13 kvadrata za 400.000 eura", navodi.

"Kada bi određeni dio ilegalnih graditelja, čije su kuće nekoć bile legalne, tj. postojale prije 1968., uklonio ilegalne dijelove, mogli bi ih prodati za pozamašne iznose". pojašnjava.

"Većina njih, kada im se predlaže takva ideja, tvrdi kako su to izgradili kako bi poboljšali uvjete života sebi i svojima, a mogli bi prodajom osigurati nove stanove dostojne današnjeg života, za koji tvrde da ga trenutačno nemaju, i prestali bi biti kršitelji zakona", kaže Pejnović za Index.

"Ilegalni graditelji s vezama u visokoj politici pokušavaju osporiti Plan"

Pejnović objašnjava da je Plan upravljanja strateški dokument ustanove koja upravlja nekim zaštićenim područjem i njegov osnovni cilj su aktivnosti kojima će se ustanova baviti u sljedećih 10 godina.

"Ova ustanova postoji od 2005. godine i još uvijek nema taj dokument, a razlog su, naravno, ilegalni graditelji, koji ga na sve moguće načine i s jakim vezama koje sežu u visoku politiku pokušavaju osporiti. 

Nakon što su Plan upravljanja i zonacija bili dovršeni sukladno traženju osnivača, Grada Splita, i prošli kontrolu županijskog Odjela za zaštitu okoliša, pred kraj 2023. poslani su Zavodu za zaštitu okoliša i prirode.

On nije imao nikakve kritike na sam dokument, ali je tražio ponavljanje javnog savjetovanja koji je JU, naravno, odradio i odgovorio na sve primjedbe više različitih vanjskih odvjetničkih ureda kako bi sve bilo ispravno. Problem je u tome što su "dionici koji su slali primjedbe većinom ilegalni graditelji s kojima se nikada neće pronaći zajednički jezik.

JU je ponovno tražio suglasnost Uprave za zaštitu prirode na isti neizmijenjeni Plan upravljanja i zonaciju, ali ovoga puta poslao je sve dokaze kako se radi o osobama koje su ilegalni graditelji i koje ovaj JU nikada neće smatrati dionicima jer su najviše pridonijele svjesnoj devastaciji park-šume", kaže Pejnović.

Za kraj poručuje da za kraj mandata želi, unatoč svim poteškoćama, riješiti goruće probleme ustanove i poboljšati stanje Marjana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.