Bacao Molotovljeve koktele pa se zabio u barikade kod ureda japanskog premijera

Foto: EPA

Muškarac je uhićen u Tokiju nakon što je bacio Molotovljeve koktele na sjedište japanske vladajuće stranke i vozilom se zabio u sigurnosnu ogradu kod ureda premijera.

Protiv 49-godišnjaka Atsunobua Usude podignuta je kaznena prijava za ometanje obavljanja službene dužnosti, no naknadno se mogu dodati i druge kaznene prijave. Incident se dogodio manje od 10 dana prije parlamentarnih izbora u Japanu, piše Sky News.

Dvije godine od atentata na tadašnjeg premijera

Nema izvještaja o ozlijeđenima nakon napada koji se dogodio prije 6 sati ujutro po lokalnom vremenu. Pet ili šest Molotovljevih koktela bačeno je na sjedište Liberalno-demokratske stranke (LDP), prije nego što je napadač pokušao vozilom doći do obližnjeg ureda premijera Shigerua Ishibe, priopćila je policija. 

Nakon što se zabio u ogradu, napadač je pokušao baciti nešto što je izgledalo kao dimna bomba. Nije jasno koji je motiv iza incidenta, a japanski mediji izvješćuju da se Usuda na društvenim mrežama žalio zbog visokih troškova kandidiranja na izborima, što ukazuje da je imao političke ambicije. 

Mediji su također citirali neidentificirane izvore koji tvrde da je Usuda sudjelovao u prosvjedima protiv nuklearnih elektrana. LDP nije želio komentirati napad. Današnji incident dogodio se oko dvije godine nakon što je tadašnji premijer Shinzo Abe ubijen dok je držao govor tijekom izborne kampanje. Abe je ubijen pištoljem ručne izrade. 

Popularnost LPD-a strmoglavo pada

LDP je nedavno pretrpio ozbiljan udarac zbog skandala oko sumnjivog financiranja i potencijalne utaje poreza.  Neki članovi su izgubili službenu potporu stranke, ali su odlučili sudjelovati kao neovisni kandidati na izborima 27. listopada. Stranka je nedavno izabrala novog vođu, Ishibu, u nadi da će dobiti svjež imidž, ali ankete pokazuju da joj popularnost unatoč tome strmoglavo pada.

Međutim, nije jasno hoće li LDP izgubiti kontrolu nad donjim domom s obzirom na rascjepkanu oporbu. LDP je gotovo neprekidno vladao Japanom tijekom posljednjih desetljeća i pripisuje mu se zasluga za vođenje Japana koji je postao gospodarska sila nakon Drugog svjetskog rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.