Bačić: Netko ima stan od 65 kvadrata. Mi mu za šestogodišnji ugovor damo 42.000 eura

Foto: N1

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić je u gostovanju na N1 televiziji govorio o Nacionalnom planu stambene politike. Jedna od mjera je poziv vlasnicima nekretnina praznih više od dvije godine da ih prijave u program priuštivog najma, za što će im država platiti.

"Program priuštivog najma tek je jedna od mjera tog nacionalnog plana. Njime se želi pripomoći sugrađanima koji se odlučuje za priuštivo stanovanje na način da se barem dio od 600.000 praznih nekretnina podigne na tržište", kazao je ministar. 

"Kad smo radili analize, kao temelj tog plana smo ispitali stanje na tržištu. Imamo oko 2.380.000 stambenih jedinica otkako je nas Hrvata na ovim prostorima. Od njih 950.000 nije u funkciji stanovanja, a građene su za stanovanje. 600.000 praznih, preko 200.000 u kratkoročnom najmu. Oko 130.000 su prostori prenamijenjeni u ordinacije, odvjetničke urede", pozvao se na podatke županijskih i gradskih upravnih ureda.

"APN će useliti one sugrađane koji si ne mogu priuštiti stan"

"Mislim da nije ispravan pristup da se samo grade nove jedinice, okupira novi prostor i ukida zelena površina, već da se mjerama podignu nekretnine na tržište. U saboru smo prošli prvo čitanje Zakona o održavanju stambenih zgrada kojim smo onemogućili kratkoročno iznajmljivanje u zgradama, potom smo najavili uvođenje poreza na jedinice koje se ne koriste za stanovanje - one prazne i one u kratkoročnom najmu. Ovo je treća - program priuštivog najma", dodao je. 

Potvrdio je kako je cilj izvršiti pritisak na sugrađane koji u vlasništvu imaju prazne nekretnine.

"Netko ima stan od 65 kvadrata. Mi ćemo vlasniku stana, ukoliko potpiše ugovor na šest godina, uplatiti u dvije rate 42.000 eura. Polovica ide odmah, a nakon dvije-tri godine i druga. Za taj stan on više ne mora brinuti. APN će tada s liste najmoprimatelja useliti one sugrađane koji si ne mogu priuštiti stan jer im cijena stana s režijama prelazi 30 posto mjesečnih primanja", naveo je. 

"Uspostavljamo poseban program i, ako ste u njemu ušli na listu, dat će vam se prikladan stan. Onda ćete potpisati ugovor s državom, ne s vlasnikom, u kojem ćete se obvezati državi mjesečno plaćati iznos najamnine", dodao je. 

Osvrnuo se i na to što će biti s neiskorištenim državnim nekretninama. "Ima 8000 stanova, 1200 je praznih. Oni su prioritet i oni će prvi ići u program priuštivog najma", najavio je. 

"Ne možemo biti svakodnevno izloženi brutalnoj agresiji političkih protivnika"

Bačić je odgovorio na pitanje iskorištava li se SOA za političke svrhe. "HDZ je svakodnevno bio izložen najgorim mogućim uvredama, da smo kvislinzi, izdajnici... vodeći se istim principom kao i SDP, a kad oni to rade, to bude prihvaćeno kao apsolutna istina", požalio se Bačić, koji smatra da je HDZ u nepovoljnoj poziciji naspram oporbenog SDP-a.

"Ne možemo biti svakodnevno izloženi brutalnoj agresiji političkih protivnika. Ne može nama nitko priječiti da se koristimo istim alatima kao što rade oni koji su se odjednom osjetili pogođeni nakon što je prema njima jednom išla teža vrsta političke optužbe", naglasio je. 

Upitan je i treba li se SOA koristiti u te svrhe. "To se pitanje trebalo postaviti Ranku Ostojiću kad je on prvi put postavio to pitanje, a ne sad, kada smo mi vratili istim načinom, kad smo pokazali koliko je besmisleno koristiti SOA-u za naše razmirice i nesuglasja na političkoj sceni", poručio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.