FOTO Postavljene nove oznake za parkiranje u Zagrebu. Pogledajte pravila

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sustav naplate parkiranja u Zagrebu 26. listopada će doživjeti prvu veliku promjenu nakon 20-ak godina uvođenjem blokovskog parkiranja, što znači da povlaštene parkirališne karte više neće vrijediti za cijele postojeće parkirališne zone, već za samo jedan blok unutar zona.

Novi sustav blokova, postavljaju se oznake na znakove

Do sada su ulice bile razvrstane po zonama - prva, druga, treća, četvrta i peta, a novost je da se na razini zona definiraju blokovi, njih ukupno 23, koji podrazumijevaju manji prostorni obuhvat u zonama za one s povlaštenim parkirnim kartama.

Građani će kupovati povlaštene parkirališne karte (PPK) za blok unutar postojećih zona, a cijena povlaštenih parkirališnih karata (PPK) ostaje ista. Cijena PPK za prvu zonu iznosi 13.30 eura mjesečno, za drugu 5.30 eura, a za treću 3.30 eura.  

"Od 26. listopada povlašteni uvjeti parkiranja vrijede samo na razini bloka, a o tome će građani biti obaviješteni SMS porukom i e-mailom. Također, na internetskim stranicama Zagrebparkinga bit će obavijest o tome s mapom i popisom ulica", rekao je voditelj Zagrebparkinga Dinko Herman u razgovoru za Hinu.  

>> Ovo su novi parking-blokovi u Zagrebu, provjerite u kojem ste vi

Zagrebparking na 1600 znakova vertikalne signalizacije dodaje oznaku bloka kojem pripada određena ulica, odnosno parkirna mjesta. Herman kaže da će se na taj način korisnici moći orijentirati je li određeno parking-mjesto u njihovom bloku. 

"Na svakom parkirališnom znaku bit će navedena informacija o pripadajućem bloku. Ali, to se odnosi samo na povlaštene uvjete parkiranja, dok se za ostale parkirališne karte ništa ne mijenja i one vrijede kao i do sada", istaknuo je Herman.

Kakve su kazne

Kazne za vozače koji će se parkirati u bloku za koji nemaju povlaštenu parkirališnu kartu bit će iste kao i za svakog drugog korisnika parkiranja koji nema valjanu parkirališnu kartu, odnosno izdat će im se dnevna parkirališna karta koja vrijedi za pojedinu zonu.

Herman navodi da su u Zagrebparkingu konfigurirali informacijski sustav koji im pomaže u obavljanju kontrole i naplate parkiranja pa već sada znaju tko pripada u koju zonu i u koji blok.

Građanin koji ostvaruje pravo na kupnju povlaštene parkirališne karte to će dokazati podacima o prebivalištu ili boravištu koje ima na osobnoj iskaznici ili potvrdom MUP-a te prometnom dozvolom ili nekim drugim dokazom, kao i do sada. 

Herman napominje da se za građane novim sustavom parkiranja ne nameće nikakav dodatni administrativni teret. Ključna promjena za one s povlaštenim kartama je to što odsad njihova karta vrijedi samo za blok u koji spadaju. 

Ova promjena znači i da korisnik koji se dosad s povlaštenom parkirališnom kartom u prvoj zoni mogao parkirati i u bilo kojoj drugoj zoni to više neće moći.

Oni koji više ne žele koristiti povlaštenu kartu podnijet će zahtjev te će im se vratiti iznos sukladan neiskorištenom razdoblju njezine valjanosti.  

Šef Zagrebparkinga je istaknuo i da oni koji su kupili povlaštenu parkirališnu kartu po cijeni za žutu zonu, a sada su prešli u crvenu, odnosno u prvu zonu neće morati nadoplaćivati razliku sve dok im ne istekne valjanost povlaštene parkirališne karte.  

Može se kupiti kartu i za susjedni blok, ali po načelu ili-ili

Svim korisnicima pri kupnji povlaštene parkirališne karte bit će omogućen odabir kupnje karte za blok kojemu pripadaju po prijavljenoj adresi, ali će biti ostavljena opcija i za kupnju za susjedni blok ako je u istoj zoni ili u nižoj zoni naplate. 

Time će oni koji žive na rubu bloka moći odabrati koji blok žele, ali po načelu “ili-ili”, odnosno moći će kupiti kartu samo za jedan od ta dva bloka.  

U slučaju da imaju više vozila, moći će kupiti povlaštenu parkirališnu kartu za svako od tih vozila.

Tako im je omogućen i odabir da im jedno vozilo ima povlaštenu parkirališnu kartu u jednom bloku, a drugo u susjednom, ako su u istoj ili nižoj zoni.

Vlasnici nekretnina koje se nalaze u zoni naplate i kontrole parkiranja, a koji nemaju prebivalište ili boravište na adresi nekretnine, više neće moći kupiti povlaštenu parkirališnu kartu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.