Poplave uništile milijun tona riže u Bangladešu

Foto: EPA

Poplave u Bangladešu uništile su otprilike 1.1 milijun metričkih tona riže, pokazali su podaci ministarstva poljoprivrede, prisilivši vladu na hitan uvoz osnovne prehrambene namirnice.

Poplave su izazvale jake monsunske kiše, u dva velika vala koja su u kolovozu i listopadu odnijela najmanje 75 ljudskih života i ugrozila egzistenciju milijuna ljudi. Usjevi su pretrpjeli najveću štetu na istoku i na sjeveru Bangladeša.

Vlada planira ubrzanim tempom uvesti pola milijuna tona riže

U takvim je uvjetima proizvodnja riže znatno smanjena, priopćilo je ministarstvo poljoprivrede, dodavši da vlada namjerava ubrzanim tempom uvesti 500.000 tona riže. Očekuje se da će uvoz uskoro biti dozvoljen i privatnom sektoru, rekao je dužnosnik ministarstva.

Prijelazna vlada pokušava stabilizirati cijene hrane koje su posljednjih mjeseci porasle za gotovo 20 posto. Veći uvoz Bangladeša mogao bi značiti veće isporuke za Indiju, najvećeg svjetskog izvoznika riže, koji je u rujnu snizio izvoznu carinu na parboild rižu na 10 posto.

Bangladeš je treći svjetski proizvođač riže

Poplave su naškodile i drugim poljoprivrednim kulturama, pa je tako proizvodnja povrća smanjena za 200 tisuća tona. Šteta od poplava u poljoprivredi procijenjena je na oko 45 milijardi taka (380 milijuna dolara).

Bangladeš godišnje proizvodi 40 milijuna tona riže i treći je na svjetskoj ljestvici proizvođača. Riža je osnovna namirnica u zemlji sa 170 milijuna stanovnika, ali urod često strada u prirodnim katastrofama, pa je vlada prisiljena na uvoz.

"Da bi se u uvjetima sve težih klimatskih izazova osigurala opskrba hranom, nužno je, uz sorte koje brzo dozrijevaju, razviti i više sorti otpornih na poplave i sušu", smatra glavni znanstveni direktor na Bangladeškom institutu za istraživanje riže Khandakar Mohammad Iftekharuddaula.

Da bi se takve sorte razvile, treba ulagati u poljoprivredna istraživanja, naglasio je Iftekharuddaula. Analiza Instituta Svjetske banke iz 2015. pokazala je da poplave ugrožavaju 3.5 milijuna ljudi u Bangladešu, napominje Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.