Lufthansa obustavlja dnevne letove iz Frankfurta za Peking

Foto: EPA

Lufthansa je objavila da će krajem listopada obustaviti dnevne letove iz Frankfurta za Peking, nakon upozorenja izvršnog direktora da se prijevoznici zbog visokih nameta i izmijenjenih ruta sve teže nose s konkurencijom. Letovi iz Frankfurta za Peking bit će obustavljeni 27. listopada iz ekonomskih razloga, rekla je glasnogovornica tvrtke, dodavši da će i dalje letjeti za glavni grad Kine iz Münchena.

Na liniji München-Peking letjet će noviji zrakoplovi Airbus A350, koji troše manje goriva. Početkom rujna Lufthansa i Condor požalili su se visoke poreze na zračni promet, naknade za sigurnost i kontrolu zračnog prometa, tvrdeći da su ih doveli u lošiju poziciju u odnosu na konkurenciju.

U posljednje četiri godine troškovi kontrole zračnog prometa, sigurnosnih provjera i naknada udvostručeni su i danas iznose sedam milijardi eura godišnje, rekao je tom prilikom čelnik Condora Peter Gerber na poslovnom skupu u frankfurtskoj zračnoj luci..

Sredinom listopada izvršni direktor Lufthanse naznačio je u razgovoru za Bild da bi mogli dodatno smanjiti broj letova, upozorivši da je ponuda već smanjena zbog "ekstremnog povećanja državnih troškova".

Slabi rezultati

Njemački div naglasio je u nekoliko navrata da su u slabijoj poziciji u odnosu na konkurenciju iz Kine, Turske i Perzijskog zaljeva koja, kako su podsjetili, i dalje leti kroz zračni prostor Rusije, pa su im rute kraće, a troškovi manji.

Grupa Lufthansa zaključila je prvu polovinu godine s gubitkom od 427 milijuna eura, nakon dobiti u istom prošlogodišnjem razdoblju, istaknuvši niže cijene avionskih karata u svim regijama, a posebno na letovima prema Aziji, "neefikasno" poslovanje i kašnjenje naručenih aviona. 

Zbog slabih rezultata u drugom tromjesečju grupa je snizila prognozu godišnje prilagođene dobiti prije kamata i poreza s 2.2 milijarde na 1.4 milijarde do 1.8 milijardi eura.

Početkom listopada irski niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair objavio je da zbog visokih poreza i naknada planira u ljeto iduće godine obustaviti poslovanje u zračnim lukama u Dortmundu, Dresdenu i Leipzigu. "U ljeto 2025. Njemačka će zbog visokih i sve većih nameta izgubiti 1.8 milijuna sjedišta u Ryanairovim zrakoplovima", naglasila je tvrtka 10. listopada, što će značiti 12 posto manje putnika nego lani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.