BBC nakon debate razgovarao sa 6 neodlučnih birača. Kažu da su sad bliže odluci

Foto: EPA

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump i aktualna potpredsjednica Kamala Harris sinoć su prvi put zajedno izašli na pozornicu i sučelili se u debati koja se emitirala uživo. Gotovo dva sata raspravljali su o pristupu pobačaju, imigraciji i ratovima u Gazi i Ukrajini.

Još je samo nekoliko tjedana do američkih predsjedničkih izbora, a kandidati se bore za pridobivanje neodlučnih glasača. BBC je razgovarao sa šest birača koji su debatu smatrali ključnom za odluku o tome koga će podržati u studenom.

>> Harris isprovocirala Trumpa, on odbio odgovoriti na pitanje želi li pobjedu Ukrajine

Vanessa je bila naklonjena Trumpu. I dalje je, ali Harris ju je impresionirala

Vanessa Pierce (31) iz Wisconsina bila je naklonjena Trumpu prije početka debate i još uvijek jest, ali je bila impresionirana načinom na koji je raspravljala Kamala Harris.

"Ne kažem da je rasprava promijenila moje mišljenje o glasanju za Trumpa, ali definitivno se manje bojim u slučaju pobjede Harris jer mislim da se zna nositi i raspravljati u sučeljavanju. Općenito nisam promijenila mišljenje, ali sada mi se ona više sviđa", rekla je Vanessa za BBC.

"Izgubila sam vjeru u Demokratsku stranku kad su nam rekli da je Joe Biden dobro, a onda se ispostavilo da nije, pa je teško vjerovati toj istoj administraciji u budućnosti. Ne želim glasati za Trumpa, ali ne sviđa mi se ova trenutna administracija. Neću se predomisliti prije studenog, samo bih se manje brinula u slučaju njene pobjede", dodala je.

Jeremy nakon debate kaže da će glasati za Harris

Jeremy Petersen (26) iz savezne države Ute ne voli Trumpa i nije glasao za demokrate 2016. i 2020., ali nakon sinoćnje debate kaže da će glasati za Harris.

"Večeras sam se prvi put osjećao iskreno uplašenim zbog mogućnosti da Trump drugi put postane predsjednik. U svojim odgovorima je huškao na migrante, tvrdio da jedu pse i širio strah od trećeg svjetskog rata. Svaki put kad je progovorio, bilo je zastrašujuće do razine koju nisam osjetio ranije", rekao je Jeremy za BBC.

"Iako ne volim Harris i mislim da je sklona izbjegavanju odgovora, ona ne predstavlja egzistencijalnu prijetnju Americi kao on", rekao je Petersen.

Tracy Murdock (65) iz Južne Karoline gledala debatu, ali nije odlučila za koga će glasati

"Mislim da su oboje kandidata govorili prilično dobro, ali Kamala je odgovorila na više pitanja nego Trump", rekla je Murdock.

"Dosad nisam vidjela ništa o Harris pa sam zapravo pokušavala stvoriti neko mišljenje o njoj. Prilično sam zadovoljna nekim stvarima koje je rekla, zapravo i onim što je bivši predsjednik Trump imao za reći, ali on mi odaje vrlo čudnu vibru", rekla je Tracy.

"Ne vjerujem Trumpu. Ne mislim da on želi voditi državu, mislim da želi posjedovati državu", zaključila je.

William (31) naginje Harris nakon debate

William Hoekzema (31) smatra da je debata prenijela jasnu sliku oboje kandidata, ali kaže da nakon gledanja naginje Harris.

"Trump je govorio svašta. Navukli su ga na mnoga pitanja na koja je trebao savršeno odgovoriti, kao što su imigracija i pobačaj, ali su ga zatekla pitanja o broju ljudi na njegovim skupovima, što ga je stvarno razotkrilo", rekao je Hoekzema.

"Osjećao sam da je Kamala daleko spremnija za ovo od Donalda Trumpa. Osobno je želim vidjeti u više intervjua jedan na jedan nakon ovoga, ovo je prvi put da je vidim bez Tima Walza i dobro je prošla, po mom mišljenju", rekao je

"Kad bi više izlazila među ljude, dala više intervjua jedan na jedan, dobila bi moj glas", dodao je.

Rohan (29) kaže da je 51% za Trumpa i 49% za Harris

Rohan Vijayan (29) iz Pennsylvanije i dalje je neodlučan, ali nakon debate kaže da je 51% za Trumpa i 49% za Harris. Ipak, kaže, još ima vremena da se to promijeni.

"Debala je vrlo malo promijenila moju sliku o Trumpu. Ovo je više bila audicija za Kamalu Harris, da se vidi tko je ona, kakav je njen politički stav i kako nastupa", rekao je.

"Bila mi je prilično uvježbana, ali je dala mnogo 'navučenih' izjava za koje je Trump jako zagrizao. Malo ga je to uznemirilo, prilično razljutilo. Sve mi se ovo činilo prilično proračunato, a to nije baš ono što sam tražio od nje. Tražio sam da bude malo osobnija, malo prirodnija", rekao je.

Chance (19) je i dalje neodlučan

Chance Phillips (19) iz Arkansasa nije baš impresioniran debatom i još uvijek je neodlučan.

"Nisam imao dojam da se raspravljalo o suštini, uglavnom su kandidati razgovarali jedno o drugom. Razočaran sam, stvarno", rekao je.

"Htio bih da dublje razmotre svoju politiku umjesto da napadaju drugu osobu. Nisam obožavatelj ni jednog ni drugog, ali da moram birati, vjerojatno bih odabrao Harris", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.