BEČ: MEĐUNARODNA INICIJATIVA ZA SMANJIVANJU GLOBALNE PRIJETNJE

Na konferenciji Inicijative za međunarodno partnerstvo u smanjivanju globalne prijetnje (GTRI, koja se održava u subotu i nedjelju u bečkom Austria centru, američki ministar energije Abraham Spencer zauzeo se za izgradnju međunarodne potpore i svijesti za pronalaženje svih visokorizičnih nuklearnih i drugih radioaktivnih materijala i njihovo stavljanje pod nadzor kako ne bi dospjeli u pogrešne ruke, posebice terorista.

Američki ministar Spencer koji ujedno i predsjeda konferencijom, pozvao je zemlje sudionice na jačanje međunarodne suradnje kako bi se ti izvori stavili pod kontrolu te se zauzeo za uspostavu nacionalnih i međunarodnih mehanizama kako bi se spriječile nepoželjne moguće posljedice.

"Teroristi ne prezaju ni od čega i zato se mora pojačati naša pozornost. Oni mogu udariti bilo kada i bilo gdje i ne prezaju ni od zlouporabe nuklearnih materijala u svrhe ubijanja nedužnog stanovništva", upozorio je Spencer.

Ovaj skup u Beču prvi je korak da se potakne podizanje međunarodne svijesti na visoku razinu kako bi svaka država uspostavila nadzor nad takvim izvorima koji predstavljaju prijetnju međunarodnoj zajednici.

Konferenciju organiziraju SAD i Ruska Federacija u suradnji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

(Hina) xspđ ysd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.