Bh. policija objavila kronologiju dojava o nevremenu. Prve počele stizati iza ponoći

Foto: Anadolu Ajansi/Robert Oroz

Obilne padaline koje su tijekom noći zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine izazvale su poplave u više gradova, a prema prvim informacijama, ima i ljudskih žrtava.

O svemu se oglasila hercegovačka policija koja je prve dojave o alarmantnoj situaciji počela dobivati nešto poslije ponoći. Naime, jedan sat poslije ponoći Policijskoj stanici Konjic je mještanin Buturović Polja kod Konjica dojavio da mu je vodena bujica poplavila kuću.

Pozivi hitnim službama krenuli su iza ponoći. Zbog odrona blokirani putevi

Nakon toga je uslijedilo više poziva za pomoć iz navedenog mjesta, pošto su se rijeke Neretvica i Seončica izlile iz svojih korita te poplavile kuće, a vozila odnijela u Jablaničko jezero, piše Klix.

 

Kako dalje dodaju iz MUP-a HNK, javljeno je da su dvije kuće srušene i da u poplavljenim kućama još ima stanovnika. Sve putne komunikacije prema Buturović Polju su blokirane zbog velikog odrona na putevima, a u mjestu Obri voda je odnijela most tako da do ugroženog područja još nisu stigli GSS, civilna zaštita, niti radni strojevi za održavanje puteva.

Prema prikupljenim informacijama, nema ljudskih žrtava, ali je nastala velika materijalna šteta, dodali su iz hercegovačke policije.

Na ceste padala stabla, onemogućen i željeznički promet Konjic-Jablanica

Zatim, oko dva sata poslije ponoći, dežurni PS Jablanica je obavijestio da je od vozača dobio prijavu kako je na putu M17, u mjestu Komadinovo vrelo došlo do većeg odrona na cestu te da je u potpunosti blokiran put M17 Jablanica-Mostar.

Policijska stanica Mostar Centar dobila je dojavu od vozača da je na putu M17, u mjestima Grabovica i Drežnica, došlo do odrona i pada stabla na prometnicu te da je u potpunosti blokiran put M17 Mostar-Jablanica. O svemu su obaviješteni putna služba i Vatrogasna jedinica koji su izašli na teren.

 

Zatim, u 2:50 u policijsku postaju Konjic telefonski se obratio vatrogasac iz Vatrogasne jedinice Konjic i obavijestio da je u mjestu Ostrožac, općina Jablanica, došlo do većeg odrona na dio regionalnog puta R 435 (Ostrožac - Buturović Polje), što je uzrokovalo potpunu obustavu prometa. Pošto uz taj dio puta paralelno prolazi željeznička pruga, uslijed odrona onemogućen je željeznički promet Konjic-Jablanica.

Mještani zvali zbog prodora vode u kuće, prijavljene nestale osobe

Tijekom noći policijska postaja Jablanica zaprimila je više telefonskih prijava od građana o štetama koje su uzrokovane velikom kišom, a koja je zahvatila Jablanicu i okolna mjesta. U 1:25 stanovnica je zatražila pomoć jer joj voda ulazi u kuću u mjestu Pobrežje, u 1:50 mještanin Glodnica zatražio je pomoć jer mu voda prodire u kuću.

Zatim, u 1:55 stanovnik Ostrošca zatražio je pomoć jer mu voda ulazi u kuću, u 1:55 jedna osoba prijavila da se u mjestu Ostrožac kod BC Demirović srušio podzid na put M17 i da je jedna prometna traka blokirana. 

U 2 sata jedan vozač je prijavio da je u mjestu Komadinovo vrelo došlo do odrona te da je u potpunosti blokiran promet putem M17 Jablanica-Mostar. 

 

Kako dalje navode iz policije u službenom priopćenju, u 2:05 jedna osoba je prijavila da je u mjestu Zdrava voda potpuno blokiran put M17, u 2:10 osoba iz mjesta Zlate zatražila je pomoć zbog prodiranja vode u kuću, u 2:10 prijavljeno je da je u Donjoj Jablanici voda srušila jednu kuću te da je navodno nestala jedna ženska osoba koju mještani traže.

Urušio se betonski zid, čovjek zapeo u kući

U 2:10 osoba iz mjesta Baćina zatražila je pomoć jer joj voda ulazi u kuću, u 2:25 osoba iz Sarajeva prijavila je da se M.H. nalazi u vikendici u mjestu Ostrožac (put za Markovo) te da se betonski podzid srušio na kuću i da ne može izaći.

Dalje, kako je priopćila policija, u 2:35 J.B. iz Donje Jablanice obavijestio je da je zbog velike vode jedna osoba nastradala, u 2:45 nepoznata osoba je prijavila da je u mjestu Zlate voda srušila jednu kuću te da je jedna osoba nastradala, a da se za dvije osobe traga.

 

U 3 sata mještanin iz Ostrošca prijavio je da je voda srušila betonski zid i da prijeti kućama, u 3:50 mještanin također Ostrošca je prijavio da voda ulazi u kuće te zatražio pomoć. U 3:50 Operativni Centar PU Konjic obavijestio je da je u mjestu Ribički most zbog odrona blokiran promet Konjic - Jablanica.

U 4:35 stanovnik mjesta Zlate kod Jablanice prijavio je da je njegovog člana obitelji odnijela voda te da ga mještani traže. O svemu su obaviještene nadležne službe općine Jablanica te poduzete sve potrebne mjere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.