Bivši UFC borac iz BiH nabavio počasnu iskaznicu OSA-e pa iznudio skoro 50.000 eura

Foto: Facebook

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv MMA borca Denisa Stojnića iz Sarajeva, koji je, pozivajući se na poznanstvo s bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanom Mehmedagićem, nezakonito pribavio gotovo 50 tisuća eura obećavajući različitim osobama pristup tajnim podacima.

Iz Tužiteljstva BiH su danas potvrdili kako je sud već potvrdio optužnicu koju su podignuli ranije ovog mjeseca i u kojoj stoji kako je Stojnić koji je posjedovao "počasnu iskaznicu" OSA-e od tri osobe tijekom 2021. i 2022. godine tražio i dobio iznose u protuvrijednosti između 10 i 25 tisuća eura.

Te novce iznudio je, navodi se u optužnici, kako bi posredovao ne bi li se tim osobama ukinule izrečene mjere zabrane pristupa tajnim podacima, odnosno mjere kojima su proglašeni prijetnjom po nacionalnu sigurnost, prijetnjom za javni poredak, javni red i mir ili sigurnost Bosne i Hercegovine, te im je prijetilo protjerivanje iz BiH.

Na društvenim mrežama se hvalio prijateljstvom s Memhedagićem

Stojniću će se stoga suditi za kazneno djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Denis Stojnić u Sarajevu se bavio pretežito ugostiteljstvom, a bio je i član različitih političkih stranaka, na čijim se listama nalazio kao vijećnik u tijelima lokalne i gradske vlasti.

Na društvenim se mrežama hvalio prijateljstvom s Memhedagićem u razdoblju kada je on bio ravnateljem OSA-e. Za sada nije jasno kako je Stojnić dobio počasnu iskaznicu OSA-e koja se dodjeljuje isključivo zaslužnim bivšim djelatnicima te službe jer on to nikada nije bio. 

Stojnić je prije desetak godina bio jedan od poznatijih regionalnih MMA boraca. U karijeri je upisao 19 mečeva, od toga 16 pobjeda i tri poraza. 2009. godine je odradio i dva meča u UFC-u, ali je u oba poražen. Posljednji meč je imao u travnju ove godine u Nizozemskoj.

Mehmedagić bio Izetbegovićeva osoba od povjerenja

Protuzakonito izdavanje iskaznica obavještajne službe osobama koje na to nisu imale pravo jedan je od predmeta u opsežnoj istrazi koju državno tužiteljstvo već mjesecima vodi protiv Mehmedagića. On je kao osoba od povjerenja čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića bio na čelu OSA-e od 2015. do veljače 2023. godine kada ga je smijenila nova struktura vlasti iz koje je izbačena SDA.

Njegov mandat pratile su brojne optužbe za zloporabu položaja i ovlasti, bio je osumnjičen za nezakonito stjecanje fakultetske diplome, a potkraj 2023. godine uhićen je zajedno s tadašnjim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom zbog sumnje da su organizirali ilegalno prisluškivanje sudaca i tužitelja i "namještanje" članova sudskih vijeća kako bi utjecali na ishod postupaka u slučajevima organiziranog kriminala.

Nakon tromjesečnog pritvora obojica su puštena na privremenu slobodu, a istraga o tom skandalu i dalje traje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.