Počeo je otvoreni rat Izraela i Hezbolaha. Vojni analitičar: Iran očito kalkulira

Foto: EPA

Višemjesečne prijetnje Izraela da će napasti Hezbolah u Libanonu su se ostvarile - otvoreni rat je počeo. Izraelci žestoko raketiraju s kopna i zraka položaje Hezbolaha uz granicu, meta je i Bejrut. 

Podaci o poginulima su dramatični, preko 500 poginulih, barem dvostruko više ranjenih, a tisuće civila panično bježi prema Bejrutu. 

"Ova operacija je vojni nastavak obavještajne operacije koja je aktivirala prerađene pejdžere i sustave komunikacije Hamasa i praktički u nekoliko sekundi iz borbenog djelovanja izbacila brigadu zapovjednog sastava Hezbolaha. 

Kompromitiran je zapovjedni sustav Hezbolaha. Čim imate tako nešto, možemo govoriti da je takva struktura gotovo paralizirana. Sustav zapovijedanja i vođenja trenutačno ne funkcionira, barem ne na srednjoj i taktičkoj razini. Produkt svega toga je u vojnoj operaciji. Logično je da će nastaviti s borbenim djelovanjem i nastojati to iskoristiti na terenu, zbog toga ovi intenzivni napadi Izraela na područja Hezbolaha", rekao je Marinko Ogorec, vojni analitičar, u emisiji Studio 4.

"Teheran kalkulira"

Unatoč najavama žestokog odgovora, Iran i dalje stoji po strani. Ogorec ističe kako Teheran očito kalkulira.

"Još nema ni verbalne reakcije, osim standardnih osuda i podrške Hezbolahu. Mislim da Teheranu u ovom trenutku ne odgovara eskalacija borbenih djelovanja na području Bliskog istoka niti mu odgovara širenje takvog sukoba. Teheran je trenutačno zauzet izgradnjom svojeg nuklearnog programa. 

Teško je o tome išta reći, ne postoje konkretni podaci. Ako uz pomoć Rusije, s kojom su se u posljednje vrijeme zbližili, pokušavaju realizirati svoj vojni nuklearni program, što je vrlo upitno, onda možemo očekivati da će svijet u dogledno vrijeme imati i desetu zemlju koja ima nuklearno oružje", rekao je Ogorec.

"Libanonci ne žele biti ono što su bili stanovnici Gaze"

Stižu osude Izraela iz cijelog svijeta, pa čak i od strane saveznika SAD-a, ali oni nastavljaju sa svojom vojnom kampanjom.

"SAD se možda verbalno distancira, ali u slučaju bilo kakve potrebe oni će vojno pomoći Izraelu, to rade cijelo vrijeme. Izrael je strateški saveznik SAD-a praktički od njihova nastanka i ta se situacija neće promijeniti. Nijedna politika SAD-a to neće promijeniti. Tu neće biti iznenađenja", istaknuo je Ogorec.

Dodao je kako Libanonci ne žele biti ono što su bili stanovnici Gaze.

"Stanovnici Gaze bili su živi štit Hamasovcima. Libanonci to ne žele biti kod Hezbolaha i zbog toga jesu tako velike migracije stanovnika prema Bejrutu i sjeveru Libanona", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.