Putin će vjerojatno kontrolirati dio Ukrajine kad završi rat, kaže predsjednik Češke

Foto: EPA

Kijev mora prihvatiti da će dio ukrajinskog teritorija biti privremeno pod ruskom okupacijom čak i ako rat završi, rekao je jučer češki predsjednik Petr Pavel. "Najvjerojatniji ishod rata bit će da će dio ukrajinskog teritorija biti pod ruskom okupacijom, privremeno", rekao je u intervjuu za The New York Times objavljenom jučer, dodajući da "privremeno" zapravo može značiti godinama.

"Govoriti o porazu Ukrajine ili porazu Rusije, to se jednostavno neće dogoditi", rekao je Pavel, dodajući da ni Ukrajina ni Rusija ne mogu očekivati ​​da će osigurati svoje maksimalističke ratne ciljeve. Njegove izjave objavljene su na početku Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, a Ukrajina je jedna od glavnih tema na dnevnom redu.

Pavel, bivši general NATO-a koji je jedan od najvatrenijih pristaša Ukrajine u otporu protiv rata koji je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin, nedavno je pokrenuo institucije u svojoj zemlji kako bi natjerao Europsku uniju da kupi topničke granate od trećih zemalja da bi ih isporučila Kijevu. Ipak, i ranije je davao slične izjave o kraju rata.

Kaže da Ukrajinu treba pustiti u NATO

U kolovozu je rekao da bilo kakav mirovni sporazum postignut između Rusije i Ukrajine vjerojatno neće biti pošten. Pavel je također istaknuo da Ukrajini treba dopustiti da se pridruži NATO-u čak i ako ne uzme natrag sav svoj okupirani teritorij.

Ukrajinsko vodstvo postupno se zagrijalo za ideju mirovnih pregovora, iako ne izravno s Putinom. Dodaju da će odbiti ustupiti ukrajinski teritorij Rusiji.

"Mislim da smo bliže miru nego što mislimo... Bliže smo kraju rata", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas u emisiji Good Morning America na ABC Newsu, apelirajući na dodatnu pomoć zapadnih saveznika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.