Plenkovićev ministar uskoro svjedoči na suđenju svom bivšem šefu Kalmeti

Foto: Pixsell/Marko Prpic

Ministar Branko Bačić trebao bi 15. listopada svjedočiti na ponovljenom suđenju za korupciju bivšem HDZ-ovom ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti, čiji je državni tajnik bio u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Suđenje je ponovljeno nakon što je Vrhovni sud u rujnu prošle godine ukinuo nepravomoćnu oslobađajuću presudu Kalmeti, koji je, među ostalim, bio optužen da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Za što ga se tereti?

Kalmeta je bio oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" od marketinške agencije Fimi media, koja je, u drugom postupku, osuđena za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki.

Uz Bačića bi na novom suđenju pred zagrebačkim Županijskom sudom trebao svjedočiti i bivši Kalmetin državni tajnik Željko Tufekčić i Željko Žderić, direktor u međuvremenu ugašene tvrtke Konstruktor.

Svjedočit će i Premilovac

Također, na sudu bi se kao svjedoci trebali pojaviti i Igor Premilovac, preko čije tvrtke Remorker je prema tvrdnjama tužiteljstva izvlačen novac iz Hrvatskih autocesta (HAC) i Hrvatskih cesta (HC), kao i Josip Sapunar iz HAC-a.

Njih dvojica bili su među optuženicima nakon otkrivanja afere, ali su se nakon priznanja krivnje nagodili s Uskokom. Na potrebu dodatnog razjašnjavanja Sapunarovog inkriminirajućeg iskaza u svojoj je odluku ukazao i Vrhovni sud.

Sapunar je još u istrazi Kalmetine suradnike i suoptuženike prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca, koji je, poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro.

Drugi krak ide prema Vidoševiću 

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića, koji je nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

Na početku ponovljenog suđenja u studenome 2023. Kalmeta je odbacio krivnju i kazao da tužiteljstvo protiv njega nema nijedan dokaz, dok Uskok i dalje tvrdi suprotno. Osim Kalmete, krivnju su odbacili i njegovi suoptuženici - Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Damir Kezele i Sandro Vukelić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.