Cijene nafte porasle na 83 dolara. Analitičari: Svi pratimo dizel

Foto: EPA

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima na 83 dolara pod utjecajem očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli smanjivati opskrbu i u proljeće i stišane zabrinutost za kinesku potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 50 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi višoj cijeni, od 78,18 dolara.

Tržišta pozorno prate pregovore o primirju u Pojasu Gaze.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je Izrael spreman zaustaviti napade na Gazu tijekom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana i da bi sporazum o primirju mogao biti potpisan već idući tjedan. No, dužnosnici Hamasa izjavili su da su Bidenove izjave preuranjene jer još proučavaju ponudu.

Glasnogovornik jemenskog pokreta Ansar Allah izjavio je odvojeno da će obustaviti operacije na Crvenom moru, kojima iskazuju podršku Palestincima, tek kada Izrael okonča "agresiju" na Gazu i dokonča blokadu okupiranog palestinskog teritorija. 

"Svi pratimo dizel"

Jemenski pokret ometa plovidbu brodova povezanih s Izraelom, a nakon napada SAD-a i Britanije na ciljeve u Jemenu proširio je popis meta i na britanske i američke brodovi. Jemenski projektili i bespilotne letjelice ometaju transport i povećavaju troškove.

Trgovci su se u međuvremenu fokusirali na europsku potražnju za dizelom nakon što su podaci pokazali da je američki izvoz u veljači gotovo prepolovljen zbog problema u radu velikih rafinerija.

"Svi pratimo dizel", izjavio je John Kilduff iz Again Capital LLC-a.

Neki analitičari istodobno procjenjuju da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici u ožujku produljiti sporazum o smanjivanju opskrbe kako bi poduprli cijene.

"Očekujemo da će OPEC+ objaviti da produljuje kvote (koje uključuju dobrovoljno smanjenje proizvodnje - op. ur.) minimalno do sastanka ministara u lipnju kako bi dodatno podupro (cijene)", napisala je u bilješci Helima Croft iz RBC Capital Marketsa.

"Zabrinutost za kinesku potražnju slabi"

Tržišta su ohrabrile i naznake jačanja kineske potražnje.

"Zabrinutost za kinesku potražnju slabi budući da rafinerije i dalje žustro kupuju naftu na fizičkom tržištu nakon uzleta putovanja za kinesku Lunarnu novu godinu", napisali su analitičari ANZ Banka.

Rusija je odvojeno objavila da će do rujna obustaviti izvoz benzina kako bi osigurala opskrbu domaćeg tržišta i obuzdala cijene.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedjeljak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 1,40 dolara, na 80,83 dolara.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.