Cijene nafte porasle zbog eskalacije na Bliskom istoku

Foto: EPA

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima prema 76 dolara budući da su se očekivanja o snažnijoj kineskoj potražnji nakon najave novih monetarnih poticaja poklopila sa strahovanjima da bi izraelski napadi na Libanon mogli izazvati opći rat na Bliskom istoku i ugroziti opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1.79 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 75.69 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1.87 dolara višoj cijeni, od 72.24 dolara.

Početak današnjeg trgovanja obilježila je kineska središnja banka najavom mjera koje bi trebale oživjeti tržište nekretnina i financijski rasteretiti građane, utirući put snažnijoj potražnji. To će značiti i snažniji gospodarski rast i potražnju za energentima.

Središnja banka želi navesti komercijalne zajmodavce da snize kamatne stope na odobrene hipotekarne kredite za kupnju stambenih nekretnina u prosjeku za pola postotnog boda, što će smanjiti troškove kamata za obitelji u prosjeku za 150 milijardi juana (21 milijardu dolara) godišnje, rekao je guverner Pan Gongsheng na konferenciji za novinare.

Kineska potražnja u padu i situacija na Bliskom istoku

Trgovci već tjednima strahuju od naznaka posustajanja kineske potražnje za energentima, a prošli tjedan zabrinulo ih je usporavanje prerade u rafinerijama u kolovozu, uz sporiji rast industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji. „Tržište sirove nafte očajnički je upiralo pogled u kineske vlasti, u nadi da će na usporavanje gospodarske aktivnosti odgovoriti dodatnim ublažavanjem monetarne politike", objasnio je današnju reakciju tržišta Tony Sycamore iz IG-a. „Današnja odluka donekle će ublažiti rizik pada cijena sirove nafte”, dodao je Sycamore.

Da bi cijene nafte rasle kroz dulje vremensko razdoblje, Kina mora popratiti monetarne mjere ekspanzivnom proračunskom politikom, objasnio je Kelvin Wong iz OANDA-e.

Trgovci pozorno prate i stanje na Bliskom istoku. Izraelska vojska objavila je u ponedjeljak da je pokrenula zračne napade na niz ciljeva u Libanonu, tvrdeći da je njihova meta Hezbollah. Libanonske zdravstvene vlasti izvijestile su da su u izraelskim napadima poginule 492 osobe i da su u bijegu deseci tisuća ljudi. „Zapovjednik izraelske vojske rekao je da planiraju pojačati intenzitet napada na Hezbollah, raspirivši strahovanja od mogućeg općeg rata na Bliskom istoku, koji bi mogao potpuno destabilizirati regiju”, rekao je Alex Hodes iz StoneX-a.

Američki proizvođači nafte evakuiraju pak radnike s platformi u Meksičkom zaljevu budući da su meteorološke službe najavile još jedan uragan u iduća dva tjedna. Nekoliko naftnih kompanija zaustavilo je dio proizvodnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak pojeftinio za 30 centi, na 74,44 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.