Ćiro Blažević: Svojim svjedočenjem u Haagu ću spasiti generala Čermaka

MIROSLAV BLAŽEVIĆ, samoprozvani trener svih trenera koji u Bosni i Hercegovini proživljava renesansu, sprema se na put u Haag. Neće se popularni Ćiro naći na optuženičkoj klupi zbog neke od svojih slikovitih izjava, ali Međunarodni sud za ratne zločine ipak je razlog njegovog posjeta Nizozemskoj. Ćiro će, naime, svjedočiti u obranu hrvatskog generala Ivana Čermaka.

Ćiro će u Haagu imati ulogu karakternog svjedoka, a također bi trebao opisati sastanak s Franjom Tuđmanom na kojem je prvi hrvatski predsjednik navodno dao direktivu da se Čermaka pošalje u netom oslobođeni Knin. "Dogodilo se to nakon jednog teniskog meča na Tuškancu, gdje je predsjednik često igrao sa Brunom Orešarom, Suadom Rizvanbegovićem i doktorom Velimirom Šimunićem, dok sam ja uvijek sudio njihove mečeve. Nakon tenisa smo se svi obično družili uz večeru kraj teniskog terena. Tijekom jednog takvog druženja, 4. ili 5. kolovoza 1995. godine, Tuđman nam je objašnjavao svoju odluku da Čermaka pošalje u Knin kao civilnog upravitelja, kao osobu koja je sposobna uvesti red u tada već oslobođeni grad", rekao je Ćiro u razgovoru za Arenu.

Izbornik BiH reprezentacije, naime, tvrdi kako je Tuđman bio jako zabrinut za sigurnost ljudi koji su ostali u Kninu, te je zbog toga poslao Čermaka kojeg je smatrao odgovornom osobom. "Njegov je zadatak bio da u grad uvede red i civilnu upravu, da se brine o opskrbi civilnog stanovništva vodom i strujom, te da uvjeri Srbe kako mogu bez imalo straha ostati u oslobođenom gradu", rekao je Ćiro Blažević koji vjeruje da će njegovo svjedočenje spasiti generala Čermaka.

P.V.
Foto: Damjan Tadić / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.