VIDEO CNN posjetio okupirani ruski grad. Tijela na ulici, izrešetani automobili...

Screenshot: CNN

Ukrajinske snage su prije desetak dana napale teritorij Rusije i, kako navode, zauzele više od 80 naselja. Predsjednik Volodimir Zelenski je u četvrtak rekao da je ruski pogranični grad Sudža pod njihovom kontrolom. Kada je ruski predsjednik Vladimir Putin prije dvije godine pokrenuo invaziju na Ukrajinu, nitko u Rusiji nije očekivao da će se borbe odvijati i na njihovom teritoriju.

Sada se u Sudži vide tijela koja se raspadaju na ulici i automobili izrešetani mecima. Na kipu Lenjina je razneseno pola lica, a mještani se skrivaju po skloništima. Novinari CNN-a su stigli u Rusiju u pratnji ukrajinske vojske. Na skretanju za Sudžu se nalazio ogroman pravoslavni križ na kojem je pisalo "Bože, spasi i zaštiti nas". 

Kartonski znak: U podrumu se nalaze miroljubivi ljudi. Nema vojske

Nekoliko metara dalje ležale su olupine dvaju tenkova i još jednog oklopnog vozila. Ulice grada bile su uglavnom prazne, u daljini se čula pucnjava. Ukrajinski vojnik je rekao novinarima da su ruski dronovi, koji su posljednjih nekoliko mjeseci Ukrajini onemogućavali napredak na bojišnici, bili previše zauzeti borbama na prvim linijama fronte i da nisu stvarali previše problema tijekom osvajanja Sudže. 

No Sudža nije bila sasvim pusta. Na jednoj velikoj zgradi ispred ulaza u podrum stajao je kartonski znak na kojem je netko napisao rukom: "U podrumu se nalaze miroljubivi ljudi. Nema vojske." Ispred zgrade je sjedila Ina (68), kazala je da je dolje još 60 civila. U podrumu je izgledalo kao u skloništima ukrajinskih gradova, samo se sada sve zbivalo u Rusiji. 

"Ovo je preživljavanje, a ne život"

Na ulazu se nalazio Stanislav. "Vidite, ovo nije život. Ovo je preživljavanje, a ne život", rekao je. U mraku i vlazi su se nalazili nemoćni, izolirani i zbunjeni mještani.

"Ne znam kako će ovo završiti. Neka dogovore barem primirje da možemo mirno živjeti. Ne trebamo ništa. Koristim štaku, ne mogu hodati. Jako je teško", kazala je jedna starija žena s perikom i u ljetnoj haljini. Dok je govorila, muhe su joj zujale oko lica. 

U susjednoj sobi se nalazila šesteročlana obitelj. Muškarac je kazao kako već tjedan dana ne primaju novosti, ne znaju što se oko njih događa. Na kraju hodnika se nalazio Jefimov, koji je rekao da je u 90-im godinama. Njegova kći, nećakinja i unuke su udane za Ukrajince i žive u Ukrajini, ali on ne može doći do njih. Kada su ga novinari pitali kamo želi pobjeći, kazao je: "U Ukrajinu."

"Ne znam čija je ovo zemlja, ništa mi nije jasno"

CNN je na ulici razgovarao s Ninom (74), koju je mučila nestašica lijekova. Trgovine su opustošene, a ljekarne zatvorene. Inzistira na tome da ne želi napustiti Sudžu. 

"Da sam htjela, otišla bih. Zašto bih napustila grad u kojem sam živjela 50 godina? Moja kći i majka su ovdje na groblju, a sin mi je tu rođen. Živim u svojem vlasništvu. Odnosno ne znam gdje živim. Ne znam čija je ovo zemlja, ništa mi nije jasno", rekla je. 

Iako i dalje nije sasvim poznato koji je konačni cilj upada, u kojem su Ukrajinci zauzeli više od 500 kvadratnih kilometara ruskog teritorija, među kojim i važno logističko-energetsko čvorište Sudžu, jučer je zanimljivo objašnjenje ponudio Mihajlo Podoljak, jedan od ključnih savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. 

"Ukrajina nije zainteresirana za okupaciju ruskih teritorija. To je očito jer Ukrajina vodi isključivo obrambeni rat, strogo u okviru međunarodnog prava... Ali ako govorimo o potencijalnim pregovorima, naglašavam potencijalnim, morat ćemo natjerati Rusiju za pregovarački stol, i to pod našim uvjetima", objavio je Podoljak na X-u, bivšem Twitteru. 

"Apsolutno ne planiramo moliti"

"Apsolutno ne planiramo moliti: 'Sjednite s nama za stol da pregovaramo.' Umjesto toga imamo provjerena, učinkovita sredstva prisile", pojasnio je savjetnik Zelenskog. 

"Osim gospodarskog i diplomatskog, ovo je i vojno sredstvo. Moramo nanijeti značajne taktičke poraze Rusiji. U regiji Kursk jasno vidimo kako se vojni alat objektivno koristi za uvjeravanje Rusije da uđe u pošten pregovarački proces. Ponavljam, da uđe u pregovarački proces, a ne u tradicionalnu rusku propagandu i kapitulantske ucjene", ustvrdio je.

"Važan alat je i utjecaj na javno mnijenje unutar Rusije, koje se počinje mijenjati sada kada je rat zašao duboko u njihov teritorij. Činjenica je da su donedavno građani agresorske zemlje uglavnom bili ravnodušni na neprijateljstva jer su se ona odvijala u Ukrajini", naveo je Podoljak.

"Na Zapadu postoji iluzija da Rusi raspravljaju o ratu"

"Među našim zapadnim saveznicima postoji određena iluzija da Rusi raspravljaju o ratu. Ne, nema takvih rasprava, tamo se uopće ne raspravlja o političkim temama. Rusi nisu pričali o ratu i osjećali su se sasvim ugodno jer su se smrt i razaranje događali daleko od njih", naveo je savjetnik Zelenskog.

"Kad je rat došao na njihov teritorij, Rusi su se očito uplašili. Šokirani su. Iako se bitke u Kurskoj regiji na televiziji naziva poznatom situacijom na granici, obitelji i prijatelji počeli su šaputati o stvarnoj situaciji na fronti. Negativne promjene u psihološkom stanju ruskog stanovništva bit će još jedan argument za početak pregovora", zaključio je Podoljak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.