Davor Nađi: Odabran je katastrofalan državni odvjetnik

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Lideri koalicije Za bolju Hrvatsku, koju čine IDS, Fokus, Narodna stranka - Reformisti i PGS, upozorili su danas na, kako su naveli, "problematično stanje u pravosuđu", poručivši kako snažno zagovaraju jako, učinkovito i neovisno sudstvo, u kojem rade najkompetentniji ljudi.

Istodobno, smatraju, vlada, sabor i Ministarstvo pravosuđa morali bi stvoriti uvjete da Hrvatska ima takvo sudstvo, jer građani s punim pravom očekuju da se u razumnom roku donose presude u koje svi mogu imati povjerenja. 

"Državni odvjetnik bi se trebao birati dvotrećinskom većinom"

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus stoga predlaže da se glavni državni odvjetnik bira dvotrećinskom većinom u saboru, što bi jamčilo višu razinu neovisnosti, da se materijalna prava svih zaposlenih u pravosudnom sustavu odmah urede te da je obaveza zakonodavca, odnosno sabora da prilagodi zakonodavni okvir s ciljem skraćivanja rokova i podizanja povjerenja u pravosuđe.

Paus je istaknuo kako je očito da se pokušava prebaciti problem nepovjerenja građana u pravosuđe i sporosti procesa na djelatnike koji rade u pravosuđu.

"Nisu ni službenici ni namještenici, a niti pravosudni dužnosnici krivi što sustav ne funkcionira, nego je kriv onaj tko upravlja tim sustavom, a to su prije svega vlada i Ministarstvo te zakonodavac koji je postavio takav okvir", poručio je Paus. 

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi istaknuo je da "HDZ vrši nasilan napad na kompletnu pravnu državu".

"Pravosuđe je nefunkcionirajuće, odabran je katastrofalan državni odvjetnik i donosi se Lex AP, kojim se nastoji ušutkati medije. To je cijeli paket koji narušava pravnu državu i povjerenje građana. Turudić je jasno obilježen HDZ-om i ne možemo očekivati da će stvarno biti nepristran u postupcima. Ne ulazeći u njegove kompetencije, skeptični smo prema pravednom vođenju postupaka i transparentnosti", naglasio je predsjednik Fokusa.

"Lex AP veliki korak unazad"

Dodao je kako Lex AP-om "ide veliki korak unazad po pitanju slobode medija i razvoja demokracije u Hrvatskoj".

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformista, naglasio je da je očito i neupitno da "HDZ potvrđuje činjenicu da ne vidi i ne želi Hrvatsku kao funkcionirajuću pravnu državu, ne želi ni pravnu državu koja je pod kontrolom slobodnih medija i ne želi funkcionirajuće pravne institucije".

"Lex AP jasno šalje poruku da u okvirima koji su u tom zakonu jasno definirani, do pravomoćne potvrde optužnice nema informacija o potencijalnim kaznenim djelima. To je kad se radi o političkim dužnosnicima vremenski okvir od najmanje 2-3 godine. Drugim riječima, ne postoji nikakva kontrola javnosti nad potencijalnim kaznenim djelima", zaključio je Čačić. 

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza Darijo Vasilić istaknuo je da je hrvatsko pravosuđe apsolutna rak-rana našega društva te da su u pravosudne institucije hrvatski građani izgubili povjerenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.