Debeljak nije dao popis imovine tvrtke pred stečajem Izvori energije vjetroparkova

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Trgovački sud u Splitu pozvao je vjerovnike Izvora energije vjetroparkova, tvrtke vlasnika DIV-a i Brodosplita Tomislava Debeljaka, da do kraja srpnja uplate 1950 eura predujma za otvaranje stečaja zbog utvrđenih dugovanja većih od 50.000 eura.

Ako u ostavljenom roku ne bude uplaćen zatraženi predujam sud će donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju stečajnog postupka, navodi se u sudskom rješenju.

Debeljak nije dao popis imovine tvrtke pred stečajem

U odluci se ističe i da Tomislav Debeljak, kao zakonski zastupnik dužnika, nije udovoljio nalogu suda da dostavi pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju te popis imovine i obveza tvrtke niti je pristupio na ročište radi očitovanja o prijedlogu i rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja održanog 2. srpnja.

Stoga mu je, kao obvezniku plaćanja predujma naloženo platiti i predujam za namirenje troškova stečajnog postupka od 130 eura. U suprotnom, ističe se, naložiti će se Financijskoj agenciji (Fina) da provede ovrhu pljenidbom i prijenosom sredstava po svim računima i oročenom novcu u svim bankama u kojima Debeljak ima račune i oročena novčana sredstva. 

Upravo je Fina u travnju podnijela zahtjev za provedbom skraćenog stečaja Debeljakove tvrtke kojoj su tada bile evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 50.019 eura te je pozvala vjerovnike da predlože otvaranje redovnog stečaja. 

Na sudski oglas odazvalo se Ministarstvo financija koje je kao vjerovnik podnijelo prijedlog za obustavu skraćenog stečaja i otvaranje redovnog stečaja, no u sudskim dokumentima nije navedeno koliko ta Debeljakova tvrtka duguje državi.

Tvrtka osnovana 2013. sa širokom paletom djelatnosti

Trgovački sud u Splitu još je lani u rujnu na prijedlog Financijske agencije pokrenuo prethodni postupak radi utvrđenja uvjeta za otvaranje stečaja nad tom tvrtkom zbog utvrđenog duga od 16.919 eura. 

No, neposredno prije ročišta zakazanog za 19. listopada sud je izvršio uvid u Očevidnik neizvršenih osnova za plaćanje te utvrdio da ''nepodmirene obveze iznose 0,00 kuna'' te je obustavio stečajni postupak.

Izvor energije vjetroparkova tvrtka je osnovana u lipnju 2013. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna i sjedištem u Splitu, osnivači su joj Brodograđevna industrija Split (Brodosplit) i DIV, a kao osoba ovlaštena za zastupanje istaknut je Debeljak. Kao pretežita djelatnost tvrtke u sudskom registru navedeno je Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) ostalih strojeva, opreme i materijalnih dobara.

No, kao predmet poslovanja u registru je navedeno više od stotinu djelatnosti – od gradnje trgovačkih, putničkih i teretnih brodova, upravljanja nekretninom i održavanja nekretnina, promidžbe (reklamiranje i propaganda), prostornog uređenja, javnog informiranja, turističkih usluga do djelatnosti koja je istaknuta u nazivu tvrtke – proizvodnje energije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.