Krenula policijska akcija - gdje je Ivica Todorić?

Ilustracija: Index (FaH)

ZA SADA nije poznato gdje se nalazi Ivica Todorić i dio njegove obitelji. Naime, još prošlog tjedna iz MUP-a nisu htjeli odgovarati na pitanja gdje je moguća Todorićeva lokacija, a o tome nije htio govoriti ni ministar Davor Božinović. No, bilo je jasno kako će Todorić napraviti sve kako ne bi bio priveden. Todorić je ovog vikenda intezivirao pisanje bloga i bilo je jasno kako se trenutno ne nalazi u državi.

Što ako je Todorić u Londonu


Mediji su do sada Todorića smještali u tri države i to Veliku Britaniju, Srbiju i Austriju, a sada se postavlja pitanje izručenja, odnosno što s Todorićem kada bude, sada je već očigledno, raspisana tjeralica.

Iako je Velika Britanija u postupku Brexita, koji će trajati godinama, i dalje u toj zemlji funkcionira Europski uhidbeni nalog. Riječ je o nalogu nadležnog pravosudnog tijela članice EU-a za uhićenje i predaju osobe koja se zatekne u drugoj članici EU-a, u svrhu kaznenog progona ili izvršenja zatvorske kazne.
 
Hrvatska ima negativna iskustva s izručenjem iz Velike Britanije. Službeni London već godinama ne želi izručiti hrvatskog državljana Branka Lončara koji je osuđen na četiri godine zatvora zbog ubojstva svoje supruge.

Loša iskustva s Britancima

Lončar za sada uspješno izbjegava izručenje, braneći se kako bi mu povratkom u Hrvatsku bila ugrožena ljudska prava. Lončar je, naime, po nacionalnosti Srbin, a dobio je u toj zemlji i azil.

Druga adresa koja se spominje uz Todorića je Srbija, gdje bi nekadašnji šef Agrokora imao puno više šansi za izbjegavanje izručenja. Ako zatraži azil, Srbija bi se mogla oglušiti na zahtjeve Hrvatske na izručenje.


Naime, ugovor između Republike Hrvatske i Republike Srbije o izručenju potpisan je u Beogradu 29. lipnja 2010. godine, a Todorić bi mogao odgađati izručenje pravnim putem ako bi zatražio azil u toj zemlji.

U Srbiji ima najviše šanse

Najveće šanse Todorić bi imao u Srbiji

"Izručenje se neće dopustiti ako osoba čije se izručenje traži uživa azil na državnom području zamoljene države", stoji u članku 9. Ugovora o izručenju. Posljednji slučaj zahtjeva za izručenje je onaj na relaciji Hrvatska - Srbija.

Naime, Srbija je zatražila izručenje Ismaila Morine koji je po tjeralici uhićen u lipnju ove godine na području Dubrovnika. Iako je lokalni sud odobrio izručenje, Morina se žalio te je Vrhovni sud početkom rujna zaustavio izručenje.

Morina se tereti da je u listopadu 2014. godine upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije na stadionu Partizana u Beogradu tijekom utakmice nogometnih reprezentacija Srbije i Albanije.

Todorić kao Sanader u Austriji

Treća lokacija na kojoj bi mogao biti Ivica Todorić je Austrija.

Što se tiče boravka u Austriji, ako bi se Todorić nalazio u toj zemlji kada bi bila raspisana tjeralica, stvari su poprilično jasne. Naime, bivši premijer Ivo Sanader pokušao se u toj zemlji sakriti od DORH-a, a proces izručenja trajao je gotovo osam mjeseci. Sanader je uhićen 10. prosinca 2010. godine kod Salzburga u Austriji, svega dan kasnije nego što je raspisana tjeralica za njim. Nakon duge pravne borbe i žalbi, izručen je 19. srpnja 2011. godine.

Navodno je bivši premijer računao da bi se taj proces mogao odužiti na dvije do tri godine, a do tada bi DORH ispitao sve svjedoke te ne bi više bilo razloga za njegov pritvor zbog utjecaja na svjedoke. Navodno na to računa i sam Ivica Todorić.

Kako smo svojedobno pisali, Hrvatskoj se odobrava u prosjeku svaki peti zahtjev za izručenjem.


Aplikaciju možete downloadati na ovom linku za Android ili na ovom linku za iPhone

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.