EU obećao 1,3 milijuna dolara za suđenje vođama Crvenih Khmera

Europska komisija izdvojila je milijun eura (1,3 milijuna dolara) za suđenje preživjelim čelnicima Crvenih Khmera koje će se održati u Kambodži uz pomoć Ujedinjenih naroda, priopćio je u petak predstavnik EUa u Phnom Penhu.

Europska povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner izvijestila je o izdvajanju pomoći u četvrtak u Bruxellesu, u prigodi posjeta visoke povjerenice UN-a za ljudska prava Louise Arbour, dodaje se iz istog izvora.

Otkako je u ožujku glavni tajnik UN-a Kofi Annan uputio službeni poziv, zemlje donatori izdvojile su više od 40 milijuna dolara za suđenje za genocid koje bi trebalo trajati tri godine, dok bi međunarodna zajednica trebala dodati još oko tri milijuna.

Kambodža, vrlo siromašna zemlja koja živi od međunarodne pomoći, treba pak uz pomoć svojih donatora osigurati ostatak od 13 milijuna dolara da bi zatvorila financijsku konstrukciju od 56,3 milijuna dolara i da bi suđenje moglo započeti sljedeće godine.

Nakon višegodišnjih teških pregovora, UN i Phnom Penh su se napokon dogovorili o osnutku kambodžanskog suda "međunarodnog značaja" kako bi bivši visoki čelnici demokratske Kampućije odgovarali za optužbe za genocid i zločine protiv čovječnosti.

(Hina) xvrad ydgk

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.