Europske burze porasle. Ulagači prate vijesti iz Britanije

Ilustracija: EPA

Na europskim su burzama jutros cijene dionica blago porasle dok ulagači prate vijesti o općim izborima u Britaniji, koji su prošli u skladu s očekivanjima. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 sati u plusu 0.3 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0.32 posto, na 8.267 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.46 posto, na 18.535 bodova, a pariški CAC 0.19 posto, na 7.710 bodova. Ulagači jutros prate rezultate jučerašnjih općih izbora u Britaniji.

Laburisti lijevog centra trebali bi osvojiti golemu većinu u parlamentu od 650 mjesta, a konzervativci Rishija Sunaka imat će najgori rezultat u dugoj povijesti stranke jer su ih birači kaznili zbog visokih troškova života, loših javnih usluga i niz skandala.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9:30 sati u minusu 0.2 posto i skliznuo s najviše razine od travnja 2022. godine. Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0.1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0.2 i 0.9 posto. U Južnoj Koreji su, pak, porasle više od 1 posto.

Na Wall Streetu se jučer nije radilo

Na samom početku današnjeg trgovanja japanski Nikkei indeks probio se, po prvi put u povijesti, iznad razine od 41.000 bodova. No, kasnije je izgubio početne dobitke jer nema vijesti koje bi podržale rast tržišta.

Jedino je južnokorejski Kospi indeks jutros znatnije porastao, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Samsunga, nakon što je taj tehnološki div objavio procjene o snažnom rastu dobiti u drugom tromjesečju.

Na ostalim burzama vlada oprez jer ulagači ne žele riskirati uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta. Jučer se na Wall Streetu zbog praznika nije radilo, dok je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq.

Čeka se izvješće o zapošljavanju

To se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, ali i špekulacijama da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope već u rujnu. Današnje izvješće o zapošljavanju utjecat će pozitivno ili negativno na te špekulacije.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju broj zaposlenih porastao za 190.000, nakon rasta za 270.000 mjesec dana prije. Budu li podaci veći od očekivanja, to bi moglo pritisnuti cijene dionica jer bi to značilo da je tržište rada i dalje snažno, što bi moglo ojačati potrošnju, a time i inflacijske pritiske. 

Budu li podaci ispod očekivanja, to bi moglo pozitivno utjecati na smjer tržišta kapitala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.