Rimac je prvi u Hrvatskoj po broju prijavljenih patenata

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Prema posljednjim dostupnim podacima iz 2022. godine, kompanije u sklopu Rimac Grupe skupa imaju više od stotinu patentnih prijava te se nalaze na prvom mjestu po broju međunarodno prijavljenih patenata iz Hrvatske. S obzirom na to da su lani prijavili značajno veći broj u odnosu na 2022., može se pretpostaviti da će ta statistika u lanjskim podacima biti još izraženija, piše Bugov Autonet.

Patenti se mogu prijaviti u skoro svim svjetskim zemljama, a Rimac najviše prijava ima u EU, SAD-u i Kini jer su to njegova glavna tržišta ili proizvodne zemlje za tu tehnologiju. 

Važno je naglasiti kako oni ne patentiraju tehnologije samo za vlastite hiperautomobile već i za tehnologiju koju razvija Rimac Technology za globalne proizvođače automobila – primjerice u sektoru izrade sustava za električne pogone i baterijske sustave. 

"Postupak je dugotrajan i skup"

Primjerice, jedan od posljednjih izuma, za koji su podnijeli patentnu prijavu, jest sustav iznimno brzog utvrđivanja proboja izolacije u električnom krugu te posljedično mogućnost njegovog brzog isključivanja u slučaju potrebe. 

To je posebno zanimljivo u kontekstu visokog napona, koji je prisutan u električnim automobilima. U tom konkretnom postupku proces priznavanja patenta trajao je otprilike tri i pol godine, što je – koliko god to možda čudno zvučalo – u stvari vrlo kratko u svjetskim okvirima.

"Postupak patentiranja vrlo je kompleksan, dugotrajan i skup, za što postoji dosta razloga. Glavni je veliki broj patentnih prijava koje se godišnje prijavljuju, čiji broj u pravilu svake godine raste, a patentni uredi svaku aplikaciju moraju detaljno proučiti ispunjava li uvjete za priznanje patentne zaštite.

Proučavanje zapravo znači da taj izum moraju usporediti sa svim postojećim tehničkim rješenjima, tzv. stanjem tehnike, za što koriste posebne sveobuhvatne baze podataka svjetskih patenata, patentnih prijava i stručne tehničke literature koje broje više od 100 milijuna dokumenata. 

Ako je izum u odnosu na stanje tehnike nov, inventivan i industrijski primjenjiv – bit će priznat kao patent", objasnio je za Autonet Branimir Puškarić, Intellectual Property Manager u Rimac Technology.

Rimac ima poseban odjel za patente

Kod procesa patentiranja iznimno je važna povjerljivost podataka jer u pravilu svaka javna objava izuma prije podnošenja patentne prijave automatski eliminira izum od mogućnosti patentiranja. Time se i gubi mogućnost da ga se licencira trećim stranama, koje će ga komercijalno iskorištavati.

Rimac Technology je s ciljem očuvanja intelektualnog vlasništva (IP) unutar kompanije osnovao poseban IP Legal tim sastavljen od visokokvalificiranih stručnjaka u svojim područjima, koji obuhvaćaju glavna polja zaštite intelektualnog vlasništva – što ima malo koja druga kompanija u Hrvatskoj ili regiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.