Europski parlament traži puno veći proračun za 2025., predstavnici država protiv

Foto: Shutterstock

Zastupnici u Europskom parlamentu su danas kritizirali stajalište zemalja članica u pogledu proračuna za sljedeću godinu koje uključuje rezanje sredstava za neke važne programe poput Obzora i Erasmus plusa.

Vijeće EU-a je u rujnu izglasalo stajalište za pregovore s parlamentom o proračunu za sljedeću godinu. Države članice predlažu smanjenje za 1.52 milijardi eura u odnosu na prijedlog Europske komisije, uključujući manje sredstava za istraživački program Obzor, za program razmjene studenata Erasmus plus, za Agenciju za europsku graničnu i obalnu stražu, Frontex.

Zastupnici će sutra glasati o svom stajalištu na temelju kojeg će pokušati postići konačni dogovor s vijećem o proračunu za sljedeću godinu. Pregovori između dviju zakonodavnih institucija krenut će 4. studenoga, a rok za postizanje dogovora je 18. studenoga 2024. u ponoć.

Države traže štednju

“Vijeće predlaže štednju, smanjujući naše investicijske kapacitete, što će nas učiniti ranjivim na globalnoj sceni, smanjiti naše kapacitete da pomognemo Ukrajini, Moldaviji i zemljama na prvoj crti koje pogađa ilegalni ruski rat u Ukrajini. Ostavit će naše granice nezaštićenima i ignorirati naše poljoprivrednike i mlade ljude kojima je pomoć potrebna”, rekao je na sjednici u Strasbourgu parlamentarni izvjestitelj za proračun, rumunjski socijaldemokrat Victor Negrescu.

Proračun za 2025. godinu prvi je godišnji proračun iz koje će se plaćati kamate za otplatu duga kojim se financira obnova i oporavak od pandemije. “Pozicija Europskog parlamenta je jasna, proračun EU-a ne može biti talac kamatnih stopa”, rekao je Negrescu.

Zastupnici između ostaloga traže dodatnih 110 milijuna eura za zdravstvene programe, 70 milijuna za obrazovanje i mlade, 42 milijuna za zaštitu od prirodnih katastrofa, 96 milijuna za poljoprivrednike. Negrescu je rekao da se Erasmus pretvara u program za elitu jer si siromašniji studenti ne mogu priuštiti odlazak na studij u drugu zemlju.

Mađarski državni tajnik za javne financije Péter Benő Banai, koji je govorio u ime vijeća, rekao je da “sadašnja ekonomska i proračunska situacija poziva na razborit pristup”. “Zbog toga vijeće podržava odgodu nekih prioriteta kako bi se ojačali drugi, kao i stvaranje rezervi u proračunu za rješavanje nepredviđenih situacija. Nažalost, razlike između naših pozicija i pozicije Europskog parlamenta u ovoj su fazi i dalje relativno velike, gotovo 2.8 milijardi eura u obvezama i 1.8 milijardi eura u plaćanjima”, rekao je Banai.

Povjerenik za proračun Johannes Hahn je izrazio žaljenje zbog rezanja komisijina prijedloga proračuna, istaknuvši da se opravdanja za to ne čini uvjerljivima, “osobito ako su u suprotnosti s prioritetima i odlukama samog vijeća”. Pozdravio je stajalište parlamenta da se rashodi vrate na razinu koju je komisija predložila u lipnju, odnosno na godišnji proračun EU-a za 2025. od 199.7 milijardi eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.