Forbes Srbija: Ovo je nova srpska poslovna elita

"Oni su nova srpska poslovna elita. Mediji redovito izvještavaju o njima. Njih 11 posjeduje, izravno ili neizravno, najmanje 140 tvrtki registriranih u Srbiji i inozemstvu. Njihov poslovni uspjeh bilježi konstantan rast, a najveći dio svojih prihoda zahvaljuju čvrstim vezama s aktualnom vlašću te poslovima koje zbog tih veza dobivaju od države i njezinih tvrtki", piše Forbes Srbija.

Opisuju dalje kako su njihove tvrtke izvođači ili podizvođači u izgradnji velikih prometnica, glavni izvođači u rekonstrukciji ili izgradnji škola, bolnica, domova zdravlja, vrtića, sportskih dvorana, stadiona... Poznaju i financijski sektor (banke i osiguranja), a dobar broj tvrtki registriran je za usluge savjetovanja.

Tvrtke kojima upravljaju imaju dugotrajnu imovinu (uglavnom nekretnine i opremu) vrijednu 1.1 milijardu eura. Kad se tome pridoda tekuća imovina u vrijednosti od 768 milijuna eura, koja se inače sastoji od zaliha, kratkoročnih potraživanja i likvidnih sredstava i koja se mogu naplatiti u slučaju potrebe, zapravo "leži" na imovini vrijednoj gotovo 2 milijarde eura.

"S druge strane, zaduživanje im nije strano, pa su trenutno dužni 1.45 milijardi eura (nešto više od 800 milijuna dugoročnih obveza i gotovo 620 milijuna kratkoročnih).

Kad se podvuče crta, uspješni su. Samo u posljednje tri godine ostvarili su prihod veći od 3 milijarde eura. I svi osim jednog su profitabilni, a u posljednje tri godine čista im je dobit premašila 215 milijuna eura", piše Forbes Srbija.

Međutim, dodaju, oni nisu poslovni prvaci. Kada se ukupna dobit stavi u odnos s prihodom, dolazi se do podatka da je prosječna profitna marža ove grupe 6.8%. U poslovnom svijetu profitna marža od 10% predstavlja zdravu maržu, dok se sve što je bliže 5% smatra niskom. To govori da unatoč svemu nisu razvili poslovne i upravljačke vještine ravne poznatijim imenima iz korporativnog svijeta, bilo da se radi o multinacionalnim kompanijama ili domaćim uspješnim tvrtkama.

Najmanje 30 posto njihovih tvrtki osnovano je u posljednje četiri godine, a nije mali broj onih koje spadaju u mikro poduzeća i imaju samo jednog ili dva zaposlena.

Forbes Srbija donosi njihove poslovne rezultate iz financijskih izvješća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.