Rusija bijesna na Južnu Koreju. Zelenski: Sjeverna Koreja ulazi u rat

Foto: EPA

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika, pozvao je u ponedjeljak navečer na novi međunarodni sigurnosni sustav koji bi spriječio buduće slučajeve oružane agresije, dok je govorio na online konferenciji o postizanju mira nakon ruske invazije na Ukrajinu. 

Andrij Jermak je rekao da je 66 zemalja i međunarodnih organizacija sudjelovalo na konferenciji, posvećenoj jednoj točki mirovnog plana ukrajinskog predsjednika za okončanje više od dvije i pol godine rata s Rusijom. Razgovori su bili usmjereni na buduće slučajeve eskalacije i agresije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi predstaviti parlamentu ovog tjedna "Plan pobjede", dodatak mirovnom planu koji je izradio krajem 2022. u kojemu poziva na povlačenje ruskih snaga i vraćanje ukrajinskih granica iz 1991.

Taj je plan bio temelj "mirovnog summita" održanog u Švicarskoj u lipnju.

"Potrebna nam je obnovljena sigurnosna arhitektura temeljena na međunarodnom pravu i jačanju vlastitih obrambenih sposobnosti Ukrajine", objavio je Jermak na službenoj web stranici ukrajinskog predsjednika. "Ovaj sustav trebao bi pokriti ne samo vojnu komponentu već i sankcije, financijsku potporu, ulaganja i široku suradnju na raznim poljima", dodao je. 

 

Zelenski želi održati svjetski summit

Jermak nije otkrio koje su zemlje sudjelovale na ovoj konferenciji, jednoj od pripremnih za nove summite.

Zelenski je rekao da želi održati novi "svjetski summit" do kraja ove godine. Rusija nije bila pozvana na skup u Švicarsku. Odbacila je rasprave sa summita u lipnju kao nevažne i rekla da neće prisustvovati takvom sastanku u budućnosti.

Zelenski je prošli tjedan razgovarao o svom planu pobjede s europskim čelnicima i saveznicima Ukrajine te tražio dopuštenje za uporabu zapadnog dalekometnog oružja protiv ruskih ciljeva.

Nije poznato puno detalja o planu. Zelenski je rekao da nastoji ojačati Ukrajinu "i geopolitički i na bojnom polju" prije bilo kakvog dijaloga s Rusijom.

Rusija proziva Južnu Koreju za izazivanje napetosti sa Sjevernom Korejom

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u ponedjeljak Južnu Koreju za povećanje napetosti s komunističkom Sjevernom Korejom i pozvalo na diplomaciju u uspostavljanju mira i sigurnosti na Korejskom poluotoku. 

Južna Koreja je objavila da se Sjeverna Koreja priprema raznijeti ceste koje prolaze teško militariziranom granicom, nakon što je Sjeverna Koreja optužila svog neprijatelja da šalje bespilotne letjelice iznad njezinog glavnog grada Pjongjanga.

"Takvi potezi su očito zadiranje u (sjevernokorejski) suverenitet i unutarnje poslove s ciljem uništavanja njezinog pravnog, državnog i političkog okvira te uskraćivanja prava na vlastiti razvoj", priopćila je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Osiguranje dugoročnog mira i stabilnosti u subregiji moguće je samo političkim i diplomatskim sredstvima na temelju nedjeljive sigurnosti. Ne postoji alternativa osim ako agresija nije stvarni cilj Južne Koreje i njezinog 'većeg' saveznika, Sjedinjenih Država", dodaje Zaharova. 

Izvrsni odnosi Rusije i Sjeverne Koreje nakon napada na Ukrajinu

Rusija i Sjeverna Koreja osnažile su diplomatske i vojne veze od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un susreli su se u obje zemlje. 

Rusija je 2000-ih podržavala sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje jer je smatrala da njezini nuklearni pokusi štete naporima da se zaustavi širenje nuklearnog oružja. No Moskva je u ožujku stavila veto na rezoluciju UN-a o obnavljanju mandata panelu stručnjaka koji nadzire krši li Pjongjang sankcije Vijeća sigurnosti UN-a.

Putin je u ponedjeljak podnio Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, tekst o ratifikaciji ugovora o strateškom partnerstvu sa Sjevernom Korejom, objavila je novinska agencija Interfax. U slučaju oružanog napada na jednu zemlju, druga joj treba pružiti vojnu pomoć, navodi se u tekstu ugovora. 

Ukrajinski forenzičari objavili su da su pronašli tragove sjevernokorejskog oružja uporabljenog u napadima na ukrajinske gradove. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju u ponedjeljak da je obaviješten o "stvarnoj umiješanosti Sjeverne Koreje u rat". 

"Među glavnim stvarima danas bio je izvještaj obavještajnih agencija o namjerama Rusa za period jeseni i zime. Sve je vrlo detaljno. Praktički govorimo o uključivanju Sjeverne Koreje u rat", rekao je Zelenski u videoobraćanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.