Ukrajinski ministar: Vodili smo tajne pregovore s Rusijom na početku invazije

Foto: EPA

Na samom početku ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine Ukrajina je putim svojih međunarodnih partnera vodila tajne indirektne pregovore s Rusijom, koji su obuhvaćali nekoliko smjerova pregovora. 

To je izjavio ministar obrane Ukrajine, Rustem Umerov, u intervjuu za The Washington Post.

Ukrajinski ministar je istaknuo da su Sjedinjene Američke Države uvijek bile upoznate s tim kontaktima jer je ukrajinska strana uvijek održavala konzultacije o svim pitanjima.

Umerov je rekao da su ti tajni pregovori rezultirali uspostavom humanitarnog koridora, koji je omogućio da 400.000 Ukrajinaca napusti privremeno okupirana područja.

Razmjena ratnih i političkih zarobljenika

Pregovori su također doveli do dogovora o razmjeni ratnih zarobljenika, političkih zatvorenika i ranjenih vojnika, kao i do sporazuma o žitu o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Američki dužnosnici potvrdili su za WP da su tajni pregovori održani 2022. godine, u vrijeme kada je Rusija javno prijetila upotrebom taktičkog nuklearnog oružja.

Na pitanje jesu li trenutno u tijeku takvi pregovori kroz tajne kanale, Umerov je odgovorio da je humanitarni put još uvijek otvoren.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.