Mladi IDS-a: Porezna reforma je udar na zapošljavanje mladih

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Klub mladih IDS-a osvrnuo se danas na najavljene porezne izmjene vezane za zapošljavanje mladih ustvrdivši da porezna reforma donosi udar na zapošljavanje mladih i tjera ih iz Hrvatske. 

"Istovremeno se najavljuje ukidanje mjere kojom se poticalo poslodavce da zaposle mlade osobe na neodređeno, a s druge strane uvodi pravo na novčanu naknadu za nezaposlene mlade osobe pod povoljnijim uvjetima. Time se mladim ljudima poručuje da je bolje ostati na Zavodu za zapošljavanje nego se dugotrajno zaposliti", priopćio je Klub mladih IDS-a. 

Prema predloženim poreznim izmjenama, ukida se olakšica za oslobođenje plaćanja zdravstvenih doprinosa za zapošljavanje mladih.

"Ukidanjem te mjere smanjuje se motivacija poslodavaca da zaposle mlade osobe na neodređeno"

Riječ o 16.5 posto bruto plaće, koliko su poslodavci bili oslobođeni ako na neodređeno vrijeme zaposle mladu osobu. Iz Kluba mladih IDS-a ističu kako je takva mjera posebno pomagala start-upovima i malim poduzetnicima, koji vrlo često zapošljavaju i privlače upravo mlade osobe.

"Ukidanjem te mjere smanjuje se motivacija poslodavaca da zaposle mlade osobe na neodređeno vrijeme, što nas stavlja u nepovoljniji položaj, ali i u veći rizik od povratka na burzu rada".

"Mladih je na burzi rada i dalje previše"

Kratkotrajni poslovi, ugovori na određeno i isplaćivanje minimalca su glavni razlozi zašto mnogi mladi u Hrvatskoj nisu kreditno sposobni, a samim time ne mogu riješiti stambeno pitanje ili planirati dugoročna ulaganja. Stoga, često zbog loših uvjeta rada i života, mladi su prisiljeni otići iz Hrvatske.

"Iako se hvalimo rekordno niskom nezaposlenošću, mladih je na Zavodu i dalje previše, a razine zaposlenosti mladih i dalje nisu dosegle razinu ostalih država EU-a. Neprihvatljivo nam je da se s jedne strane ukida mjera koja je poticala na dugotrajnu zaposlenost mladih, a s druge strane se predlažu povoljniji uvjeti na zavodu za zapošljavanje", poručuje Klub mladih IDS-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.