EU o tijesnom referendumu u Moldaviji: Rusija se miješala i zastrašivala

Foto: EPA

Europska komisija u potpunosti podržava europske ambicije Moldavije i osuđuje rusko miješanje bez presedana u referendumsku kampanju i predsjedničke izbore.  “Nastavljamo i dalje davati punu potporu europskim ambicijama Moldavije”, izjavio je glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

 Glasnogovornik Komisije za vanjsku politiku Peter Stano rekao je da su referendum i predsjednički izbori u Moldaviji održani su “uz miješanje i zastrašivanje od strane Rusije bez presedana”.

Vrlo tijesna većina za ulazak u EU

 Na referendumu održanom jučer Moldavci su vrlo tijesnom većinom podržali približavanje Europskoj uniji, izjasnivši se da se u ustav upiše članstvo u EU-u kao strateški cilj.  Predsjednica Maia Sandu morat će u drugi krug predsjedničkih izbora jer nije dobila natpolovičnu potporu u prvom krugu.

 Moldavija je u lipnju 2022. godine dobila kandidatski status i sada čeka na datum za početak pregovora. Referendum i predsjednički izbori svojevrsni su test hoće li se ta bivša sovjetska republika osloboditi utjecaja Moskve i nepovratno se okrenuti Zapadu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.