Gruzijska oporba ne priznaje rezultate izbora. "Pokradeni smo, ovo je ustavni udar"

Foto: Profimedia

Gruzijska oporba odbija priznati preliminarne rezultate jučerašnjih parlamentarnih izbora prema kojima je nacionalno-konzervativna vladajuća stranka u vodstvu nakon 70 posto prebrojanih glasova.

Čelnica proeuropske oporbene stranke Ujedinjeni nacionalni pokret Tina Bokučava optužila je jučer navečer izborno povjerenstvo da je "izvršilo prljavi posao za milijardera Bidzina Ivanišvilija".

"Ovo je ustavni udar"

Ivanišvili je osnivač i počasni predsjednik vladajuće stranke Gruzijski san, koja se zalaže za suradnju s Rusijom i rezervirana je prema ulasku Gruzije u EU.

Bokučava je rekla da će oporba u sljedećih nekoliko sati dogovoriti plan aktivnosti.

68-godišnji Ivanišvili počeo je slaviti pobjedu svoje stranke ubrzo nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Oporbena prozapadna Koalicija za promjene također je objavila da neće priznati rezultate. "Izbori su ukradeni. Ovo je ustavni udar i zloupotreba vlasti", rekao je Nika Gvaramia na konferenciji za novinare. Gvaramia tvrdi da su izbori lažirani korištenjem komplicirane tehnološke sheme, ali nije naveo detalje.

U zemlji je registrirano oko 3.5 milijuna birača. Prema preliminarnim podacima, odaziv birača bio je oko 59 posto. Nakon prebrojavanja 70 posto glasačkih listića Gruzijski san, koji oporba optužuje za proruski narativ, odnio je 53 posto glasova nasuprot 38.28 koliko je dobio blok četiri proeuropske stranke, objavilo je izborno povjerenstvo.

Orban pozdravio "premoćnu" pobjedu vladajuće stranke

Prvi strani čelnik koji je reagirao na rezultate izbora bio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je pozdravio "premoćnu" pobjedu vladajuće stranke.

Bruxelles je upozorio da će o ishodu ovih izbora ovisiti šanse te bivše sovjetske republike na Kavkazu od oko četiri milijuna stanovnika za približavanje EU.

Pod nadzorom međunarodnih promatrača, glasanje je bilo obilježeno s nekoliko incidenata, naširoko prenošenih na internetu, poput snimke tučnjave na biračkom mjestu u Tbilisiju ili tučnjave u sjedištu Ujedinjenog nacionalnog pokreta, jedne od četiri prozapadne stranke oporbenog bloka.

Tina Bokučava, čelnica Ujedinjenog nacionalnog pokreta, tijekom dana je optužila "nasilnike" Gruzijskog sna za "uzurpiranje vlasti" i "podrivanje izbornog procesa", što su komentari koje je odbacila ta stranka, koju vodi milijarder Bidzina Ivanišvili.

Ujedinjeni nacionalni pokret je stranka zatvorenog bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija, Ivanišvilijevog zakletog neprijatelja.

Nagli preokret u Gruziji

Ove parlamentarne izbore i vladajući i oporba prikazuju kao borbu koja će odlučiti hoće li se zemlja dodatno približiti Zapadu ili vratiti Moskvi.

Gruzija, kojoj su proruski separatisti oduzeli velik dio teritorija 1990-ih te je poražena u kratkotrajnoj ruskoj invaziji 2008., desetljećima je bila jedna od najprozapadnijih država proizašlih iz Sovjetskog Saveza.

No, od ruske invazije na Ukrajinu 2022., Gruzijski san je zemlju ponovo okrenuo prema Moskvi, optuživši Zapad da ju pokušava uvući u rat. Oporba tu promjenu kursa naziva izdajom europske budućnosti zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.