Smanjio se broj birača u Hrvatskoj

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Broj birača u svakoj od deset izbornih jedinica u kojima saborske zastupnike biraju birači s prebivalištem u Hrvatskoj u zakonskim je okvirima dopuštenog raspona od +/- 5 posto od propisane osnove, a od kraja ožujka do kraja rujna ukupan broj birača smanjen je za nešto više od 7500.

Pokazuje to izvješće o broju birača upisanih u registar birača i broju birača po izbornim jedinicama za I. i III. tromjesečje koje je Vlada uputila u Hrvatski sabor temeljem odredbi Zakona o izbornim jedincima za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

7500 birača manje

Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije prema Zakonu, naime, ima obvezu pratiti kretanje broja birača u izbornim jedinicama u kojima zastupnike biraju birači s prebivalištem u Hrvatskoj  (I. do X. izborna jedinica) i o tome tromjesečno obavještavati Vladu, a u slučaju da dođe do značajnijih odstupanja od +/- 5 posto mora obavijestiti bez odgode.

Vlada pak to izvješće saboru mora podnijeti dva puta tijekom kalendarske godine - na kraju I. i III. tromjesečja.

Zakonom propisana osnova za određivanje područja deset izbornih jedinica u kojima zastupnike biraju birači s prebivalištem u Hrvatskoj je prosječan broj birača upisanih u registar birača koji imaju prebivalište u Hrvatskoj. Pri tome se njihov broj utvrđuje tako da se ukupan broj birača upisanih u registar birača koji imaju prebivalište u Hrvatskoj podijeli s brojem 10. 

Izvješće je na vladinoj sjednici u četvrtak predstavio resorni ministar Damir Habijan istaknuvši da je broj birača u svim izbornim jedinicama u zakonskom okviru. "Odnosno sva zabilježena odstupanja u broju birača po izbornim jedinicama u okviru su zakonom dopuštenog raspona od +/- 5 posto od propisane osnove", naveo je.

Odstupanja broja birača u izbornim jedinicama

Iz izvješća je vidljivo da su na dan 31. ožujka na području deset izbornih jedinica (I. do X. izborna jedinica) registrirana bila ukupno 3.631.953 birača.

U odnosu na prosječan broj birača po izbornoj jedinici (363.195,30 birač) najveća odstupanja na kraju prvog tromjesečja zabilježena su na području prve izborne jedinice s 355.145 birača, što je -2,22 posto i desete izborne jedinice s 371.251 birača, što je plus 2.22 posto.

U trećem tromjesečju, pokazuju podaci na dan 30. rujna, registrirano je ukupno 3.624.375 birača. U odnosu na prosječan broj birača po izbornoj jedinici (362.437,5 birača) najveća odstupanja zabilježena su na području pete izborne jedinice s 353.954 birača, što je -2,34 posto te ponovno deset izborne jedinice s 370.536 birača, što je plus 2,23 posto.

Tijekom razdoblja praćenja kretanja broja birača, navodi se u izvješću, zabilježeno je smanjenje ukupnog broja registriranih birača s ukupno 3.631.953 birača na kraju I. tromjesečja na ukupno 3.624.375 birača na kraju III. tromjesečja, odnosno broj birača pao je u šest mjeseci za 7578.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.