Haški sud pustio na privremenu slobodu Stanišića, Gveru i Miletića

Haški sud (ICTY) odobrio je u srijedu zahtjeve za privremeno oslobađanje generala vojske bosanskih Srba Radivoja Miletića i Milana Gvere te bivšeg ministra policije Republike Srpske Miće Stanišića.

Raspravno vijeće II, pod predsjedanjem suca Kevina Parkera, donijelo je tri zasebne odluke u kojima donosi isti zaključak u kojem izražava "uvjerenost da su optuženi dovoljno pokazali da će se pojaviti na suđenju i da neće predstavljati opasnost za žrtve, svjedoke ili druge osobe ako budu oslobođeni".

General Miletić, ratni zamjenik Ratka Mladića, i general Gvero, Mladićev pomoćnik za moral i vjerska pitanja, optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice i Žepe.

Stanišić je optužen kao jedan od ključnih organizatora etničkog čišćenja teritorija današnje Republike Srpske od Bošnjaka i Hrvata 1992.-95., u sklopu "udruženog zločinačkog pothvata" srpskog vodstva s ciljem da se okupacijom teritorija i činjenjem zločina stvori jedinstvena srpska država, odnosno Velika Srbija.

(Hina) xdh ydgk

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.