Hrvati imaju veću kupovnu moć od stanovnika sedam zemalja Europske unije

HRVATSKA je zemlja s najboljim standardom u regiji nakon Slovenije, a Crna Gora je najbogatija među zemljama koje službeno još ne kandidiraju za članstvo u Europskoj uniji, pokazali su rezultati istraživanja agencije Eurostat.

Hrvatska je, što se BDP-a tiče, dosegnula 64 posto europskog prosjeka i ima znatno veću kupovnu moć nego, primjerice, Bugarska, koja je članica EU-a. Bugarska je, prema ovom istraživanju, najsiromašnija zemlja EU-a, dok je najbogatiji Luksemburg. Kupovna moć stanovnika Luksemburga iznosi čak 268 posto europskog prosjeka, a slijede Irska, Nizozemska, Austrija i Švedska.

Hrvatska je prema ovogodišnjem Eurostatovom istraživanju pretekla i Mađarsku, a iza nas je još šest članica EU-a: Estonija, Poljska, Litva, Letonija, Rumunjska i već spomenuta Bugarska. Kupovna moć stanovnika Bugarske iznosi tek 41 posto europskog prosjeka.

Jača od Bugarske tako je i Crna Gora, u kojoj BDP po stanovniku iznosi 43 posto europskog prosjeka. S ovakvim rezultatom Crna Gora pretekla je Srbiju, BiH i Albaniju. Standard Crne Gore veći je i od Makedonije, koja službeno kandidira za EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.