Hajriz i Admir donirat će 40 auta obiteljima s poplavljenih područja u BiH

Foto: EPA, Facebook

Humanitarci Hajriz Brčvak, poduzetnik porijeklom iz Sandžaka, i Mostarac Admir Rahimić doniraju 40 vozila za ljude pogođene poplavama u Bosni i Hercegovini. Vrijednost donacije iznosi više od milijun konvertibilnih maraka.

Riječ je o vozilima marke Toyota, a u tijeku su procedure koje je potrebno završiti prije nego što vozila budu isporučena u Bosnu i Hercegovinu. To uključuje plaćanje carine i PDV-a u iznosu od oko 400.000 KM. Tek nakon toga vozila će se moći registrirati kod nadležnog MUP-a.

Rahimić je za agenciju Anadolu (AA) govorio o ovom plemenitom činu dvojice humanitaraca koji žive u inozemstvu i surađuju već godinama.

Oko 40 automobila

"Trenutno smo u postupku. Auti će biti kupljeni u Njemačkoj i dostavljeni u Bosnu i Hercegovinu. Radi se o 40 automobila. Koliko znam, još se rade procedure za oslobađanje od PDV-a i carine. Nadam se da će tako i biti. Ako ne budemo oslobođeni plaćanja, morali bismo dodatno uplatiti još 35 posto sredstava", izjavio je Rahimić.

Izrazio je nadu da će ta procedura biti pozitivno okončana.

"Hajriz i ja prijatelji smo dugi niz godina. Nakon poplava nazvao me i pitao što da radimo jer imamo veliku odgovornost prema društvu. Već sam ranije sudjelovao u akcijama pomoći tom narodu preko Veleža. Razgovarali smo o izgradnji kuća ili zgrada, ali smo saznali da će kuće biti donirane od strane države. Tada smo došli na ideju da kupimo vozila. Mislim da će to pomoći ljudima da prebrode ovu tešku situaciju", pojasnio je Rahimić.

Pomoć će, kako je rekao, biti distribuirana uz pomoć udruženja Pomozi.ba.

"Elvir Karalić nam je omogućio da idemo preko njega. Zahvaljujemo mu na tome. To nam je uvelike olakšalo cijelu situaciju, posebno u vezi s procedurama jer nismo upoznati s tim kako se uvozi pomoć iz inozemstva. On i njegova ekipa su nam u tome mnogo pomogli", istaknuo je Rahimić.

Vozila za 40 obitelji

Vozila će biti dostavljena stanovnicima Konjica i Jablanice, koji su u poplavama izgubili kuće i automobile.

"Za sada je planirano dostaviti vozila za 40 obitelji na tom području jer su oni najviše pogođeni poplavama. Voljeli bismo da možemo pomoći svima", dodao je Rahimić.

Ostaje nada da će procedure oko kupovine i dostave vozila uskoro biti završene te da će obitelji koje su u ovoj strašnoj tragediji ostale bez automobila ubrzo dobiti nova vozila.

U katastrofalnim poplavama koje su pogodile područje Jablanice, Fojnice, Kiseljaka, Kreševa i Konjica, 26 ljudi je poginulo, a materijalna šteta procjenjuje se na desetke milijuna KM.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.