Izrael izrazio optimizam oko sporazuma o Gazi

Foto: EPA

Izraelski pregovarački tim izrazio je "oprezni optimizam" glede mogućnosti napretka sporazuma o Gazi i taocima, prema priopćenju ureda premijera Benjamina Netanyahua objavljenom.

"Tim je premijeru izrazio oprezni optimizam glede mogućnosti napredovanja sporazuma na temelju posljednjeg američkog prijedloga (koji je utemeljen na prijedlogu od 27. svibnja)", navodi se u priopćenju.

Ured premijera dodao je da se nada da će veliki pritisak na palestinsku militantnu skupinu Hamas od SAD-a i međunarodnih posrednika otkloniti protivljenje američkom prijedlogu i da će se postići napredak na putu postizanja sporazuma.

Palestinski Hamas odbacio je pak u subotu novi, revidirani nacrt sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze navodeći da je on postignut po "američkom diktatu" .

Nakon više od deset mjeseci rata, u četvrtak i petak u Dohi su održani razgovori o prekidu vatre u Gazi između Izraela i posrednika - SAD-a, Katara i Egipta, na kraju kojih je predstavljen revidirani prijedlog sporazuma.

Hamas optužuje Izrael da je tekstu dodao "nove uvjete", uključujući "zadržavanje izraelskih trupa" na granici Gaze s Egiptom i "pravo veta" na palestinske zatvorenike koji će vjerojatno biti razmijenjeni za taoce.

Pregovori o primirju trebali bi se nastaviti sljedeći tjedan u Kairu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.