Izrael naredio mobilizaciju dodatne brigade rezervista

Foto: EPA

Izraelska vojska objavila je u priopćenju da je mobilizirala dodatnu brigadu rezervista kako bi ih rasporedila u Libanonu.

Svrha mobilizacije je nastavak borbe protiv proiranske libanonske milicije Hezbolaha i ostvarenje izraelskih ratnih ciljeva, uključujući vraćanje raseljenih stanovnika njihovim domovima u sjevernim dijelovima Izraela, stoji u priopćenju. Tekst nije precizirao o kojem se broju vojnika radi, no brigade izraelskog pješaštva se u pravilu sastoje od 1500 do 3000 ljudi.

Izraelci žele omogućiti povratak stanovnika na sjever

Izraelska vojska je početkom mjeseca uz zračne napade započela i kopnenu ofenzivu na Libanon. Primaran cilj borbenih djelovanja je omogućiti povrat oko 60.000 raseljenih stanovnika sjevernog Izraela. Stanovništvo je bilo prisiljeno napustiti svoje domove zbog raketne paljbe Hezbolaha u susjednom Libanonu.

Hezbolah je kazao da je namjera napada bila zaustaviti izraelsku kampanju protiv palestinske militantne organizacije Hamas u Pojasu Gaze. Izraelska vojska sada djeluje protiv Hezbolaha u susjednoj zemlji ne bi li uništila njegovu infrastrukturu, oslabila miliciju i odbila je od granice prema sjeveru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.