Jakovčić o talijanskoj manjini u Istri i Finijevim izjavama

Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je danas u Puli da je talijanska manjina u Istri iznimno zaštićena, da je omogućena dvojezičnost, a da neprimjereni politički istupi mogu samo naštetiti odnosima koji u Istri vladaju. L

"Politika koja se u Istri vodi omogućila je dvojezičnost ove regije, a Talijani su upravo u Istri kao manjina iznimno zaštićeni i imaju sva prava kao i pripadnici svih drugih nacionalnih zajednica," rekao je Jakovčić na današnjoj konferenciji za novinare i naglasio kako su Istrani ponosni na odnose koji prema manjinama vladaju u toj županiji.

Jakovčić je to rekao u povodu nedavne izjave potpredsjednika talijanske vlade Gianfranca Finija da Italija traži da se Talijanima u Istri i Dalmaciji osigura da slobodno "misle, govore i obrazuju se na jeziku svojih očeva i djedova", te da su "ti krajevi bili i jesu talijanski ... ta je zemlja bila venecijanska, prije toga rimska".

Izjavu je u neautoriziranom intervjuu objavila Slobodna Dalmacija, a zbog prejakog i tekstu neodgovarajućeg naslova došlo je do brojnih reakcija.

Jakovčić je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli izrazio žaljenje zbog Finijeve izjave kojom se, drži on, "ponovno i nepotrebno otvaraju rane iz prošlosti".

Po njegovim riječima, takva stajališta nisu prihvatljiva niti u svjetlu dobrosusjedskih odnosa, niti u svjetlu življenja u europskoj obitelji. Međutim, neprimjerenima smatra i neke reakcije s hrvatske strane, pa je stoga podupro izjavu premijera Ive Sanadera koji je kazao da je izjava Gianfranca Finija samo "stav pojedinca neovisno o tome što je on tako visoko rangiran u talijanskoj politici".

Govoreći o sporu sa Slovenijom po pitanju granica, Jakovčić je ponovio kako je rješenje u međunarodnoj arbitraži.

"Očito, dogovor se među vladama ne može postići", kazao je Jakovčić i ocijenio kako je svaka želja da se to riješi na taj način samo gubitak vremena i otežavanje realne svakodnevne situacije na granici.

Ivan Jakovčić danas je pozdravio odluku HDZ-a da Jadranku Kosor kandidira za predsjednicu države. Rekao je da ju smatra vrlo sposobnom ženom koja se do sada, kako je rekao, "angažirala po vrlo osjetljivim pitanjima". Dodao je da je on, međutim, svjestan velike popularnosti predsjednika Stjepana Mesića u Istri.

Odgovarajući na novinarski upit o današnjim vrlo skladnim odnosima između IDS-a i HDZ-a, nekadašnjih oštrih političkih oponenata, Jakovčić je kazao kako je HDZ pod vodstvom Ive Sanadera sasvim nešto drugo. Kazao je da cijeni otvorenu suradnju između izvršne vlasti i županijskog poglavarstva što se, kako je kazao, posebno odražava u pitanju odnosa sa Slovenijom i Italijom te razvojnih projekata Istarske županije.

(Hina) xdspo yjn



Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.