Je li Putin napravio najveću grešku u životu?

Foto: EPA

MOŽE LI se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu osvetiti ruska invazija na Ukrajinu?

>>Rusi ušli u Kijev, puca se u povijesnom centru grada. UN: Ubijeno više od 25 civila

Steže se obruč oko Kijeva

Jučer je, naime, napadom Rusije na Ukrajinu počeo totalni rat. Ruske snage napadaju iz više smjerova, a podržavaju ih separatisti i Bjelorusija. Na ukrajinske gradove padaju projektili, čuju se sirene, velik broj ljudi napušta gradove.

 

UN-ov ured za ljudska prava objavio je da je u ruskom napadu na Ukrajinu ukupno ubijeno najmanje 25 civila prilikom bombardiranja i zračnih napada. Prema istim procjenama, ranjena su 102 civila. Ruska vojska ušla je u Kijev i prodire prema centru grada, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je Putina na pregovore, poručivši da treba spriječiti umiranje ljudi.

Ratovi iscrpljuju

No, svaku vojsku, pa tako i onu rusku, ratovi iscrpljuju, a i demoraliziraju jer ljudske žrtve su neminovne. Tu je prisutan i ekonomski element, kako kroz financiranje ratne mašinerije tako i sankcije koje Rusiji prijete.

>>SWIFT bi bio moćno oružje protiv Putina. Zašto ga EU ne iskoristi?

Moćno oružje koje EU i SAD mogu upotrijebiti protiv Rusije jest izbacivanje iz SWIFT-a. To je globalni sustav plaćanja, a izbacivanje Rusije iz istog zadalo bi joj veliki udarac. Sjedinjene Države i Europska unija odlučile su da neće izbaciti Rusiju iz SWIFT-a u sklopu novih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

"SWIFT je posljednje sredstvo, ali je jedna od opcija koja ostaje na stolu", rekao je francuski ministar financija Le Maire novinarima uoči sastanka u Parizu sa svojim kolegama iz zemalja eurozone. Uoči istog sastanka, njemački ministar financija Christian Lindner rekao je da su sve opcije na stolu uz one koje su već dogovorene.

Brojne usporedbe Putina s Hitlerom

Povrh svega, nemjerljiva je šteta u vanjskopolitičkom smislu. Vladimir Putin se svrstao na krivu stranu povijesti. Brojne su tako usporedbe njega i Hitlera. Ukrajina je na svom službenom Twitter profilu objavila karikaturu Adolfa Hitlera u društvu s Vladimirom Putinom. Tweet s karikaturom Hitlera i Putina ima 1.4 milijuna lajkova i preko 200.000 dijeljenja. 

>>Usporedite govore Hitlera i Putina nakon što su izvršili invazije

Neposredno prije nego što su krenule eksplozije u gradovima diljem Ukrajine, ruska državna televizija emitirala je obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Govor u kojem je Putin najavio napad na Ukrajinu na društvenim mrežama se uspoređuje s govorom koji je Adolf Hitler održao 1. rujna 1939. godine nakon invazije na Poljsku.

>>VIDEO Hrvati o ruskom napadu na Ukrajinu: "Putin je jednako Hitler"

Usporedbu Putina s Hitlerom upotrebljavaju i Hrvati. Index je, naime, pitao ljude u Zagrebu što misle o ruskoj agresiji i Vladimiru Putinu. "Mislim da smo dobili novog Hitlera" i "Mirne duše mogu reći da je Putin jednako Hitler", kažu prolaznici u Zagrebu.

Diljem Europe i svijeta raste antiruski sentiment. A kad sve bude gotovo, dojam je kako će opći konsenzus ipak biti taj da je Putin invazijom na Ukrajinu učinio najveću grešku u svom životu.

Avdagić: Ovo je na prvom mjestu greška prema čovječanstvu

Za komentar smo se obratili geopolitičkom analitičaru Denisu Avdagiću.

"S ljudske strane gledano, ovo je greška prema čovječanstvu, on nas je sve doveo u fazu nove militarizacije. To je izravna posljedica svega što se događa. Putin je narušio svjetski poredak i doveo nas u situaciju da moramo razmišljati o obrani", govori.

"Nadam se da će se shvatiti da je jedino rješenje mir, ne više onaj stari mir, već novi mir. Ali on, bojim se, neće biti moguć s Putinom, povijest će ga upamtiti kao čovjeka koji je učinio veliku grešku", rekao je on.

Pitali smo ga kakve će posljedice biti po rusko gospodarstvo, odnosno standard građana zbog ovoga rata, ali i sankcija Zapada s kojima će se Rusija u periodu koji slijedi morati biti spremna suočiti.

"Ovo je vrli novi svijet, za sve je odgovoran jedan čovjek"

"Apsolutno, doveo je narod u nezavidnu poziciju, oni neće možda kratkoročno gledajući osjetiti sve reperkusije sankcija, ali bit će to sve izraženije kako vrijeme bude odmicalo. Osjetit će se posljedice sankcija idućih tjedana i mjeseci, prvo gospodarski sektor, onda građani. Mi sad ne znamo do kud će to ići", govori nam Avdagić.

"Pitanje je hoće li se Rusija u potpunosti isključiti iz globalnog komunikacijskog sustava SWIFT, što bi značilo da u potpunosti prestaje trgovina, prestaje prodaja plina... Ali ovo je sve jedan vrli novi svijet. I to isključivo kao posljedica odluke jednog čovjeka, koji krivnju pokušava staviti na Zapad", izjavio je Avdagić.

"Što je veći broj mrtvih, to je veći problem za Rusiju"

Iako je jasno da je rat pokrenut zbog odluke Vladimira Putina, postoje oni koji i dalje prebacuju odgovornost za rat na Zapad, NATO, Ameriku...

"Dio i naših sugrađana vjeruje u tu priču, doista. Oni nisu u stanju sagledati širu sliku, a moguće i da je nešto drugo problem, možda je bilo djelovanja od strane ruskih službi upravo kako bi se koristili internet trolovi. Građani slobodnog svijeta trebaju znati da ovaj potez najviše ugrožava male zemlje. Ovo podržavati iz položaja malih zemalja je suludo", govori.

"Očito kod Rusije postoji strah od posljedica"

Za Putina potencijalni je problem i "dugi rat", što crpi gospodarske resurse, a tu su i ljudski gubici, sigurno da će se drugačije gledati na rat jednom kad počnu pristizati lijesovi poginulih vojnika.

"Sigurno. Što je veći broj mrtvih, to je veći problem za njih, ali tempo s kojim su ušli u priču govori o tome da ipak nisu u prevelikoj žurbi. Očekuje se da sad slijedi opsada gradova i poziv na kapitulaciju Ukrajine, ali ne čini se da to radi u žurbi. Ne bih vjerovao da je to jer štede civile, čini mi se da se Rusiji ne žuri da ne bi imala vlastite žrtve. Što znači da postoji strah od posljedica", rekao je.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.