Tko je bivši HDZ-ov šef Cesta? Njegov bratić Mamiću vraćao skupi sat koji je dao sucu

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

USKOK provodi akciju u tri hrvatska grada, u tijeku su uhićenja. Među uhićenima su HDZ-ovac Josip Škorić, donedavni predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, te njegov bratić Zoran Škorić, predsjednik Uprave Osijek Koteksa. Treća uhićena osoba je Sanda Bajtl.

Velika akcija Uskoka. Uhićeni HZD-ov bivši šef Cesta, njegov bratić i direktorica

Josip Škorić bio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta do prije mjesec dana kada je iznenada podnio ostavku na to radno mjesto. No, ispostavilo se da je ostao raditi u istoj tvrtki, ali na radnom mjestu savjetnika. Mediji su ga spominjali kao jednog od najbližih suradnika ministra Olega Butkovića.

HDZ-ovac Škorić karijeru u Hrvatskim cestama započeo je 2005. godine u Osijeku i to na poziciji šefa ispostave. 

U Cestama od 2005. godine

Diplomirani inženjer građevine fakultet je završio u rodnom Osijeku, a njegova profesionalna karijera počela je 1992. godine u građevinskoj tvrtki Gradnja Osijek gdje je godinu dana radio kao voditelj građenja. Potom je prešao u Ina poziciju voditelja Predstavništva Ina Konzalting Osijek. Tu se zadržao do 1995. godine.

Zatim je tri godine radio je kao stručni savjetnik za infrastrukturu u Zavodu za prostorno uređenje Osječko-baranjske županije, sljedećih pet kao pročelnik Ureda za obnovu i razvoj Osječko-baranjske županije, a godinu iza kao pročelnik Agencije za razvoj Osječko-baranjske županije. 

Škorić je 2002. godine, kada je HDZ od SDP-a izgubio vlast u županiji, prešao u gradski sustav i postao voditelj građevinske operative u komunalnoj tvrtki Unikom. Zatim je otišao u Hrvatske ceste pod kontrolom HDZ-a, u Upravu za vrijeme vlade Jadranke Kosor.

Tri godine proveo je kao član Uprave, bio je i predsjednik Uprave, a četiri godine proveo je na poziciji direktora Sektora za održavanje i promet. Predsjednik Uprave postao je 2017. godine pa sve do ostavke 2024.

I žena mu zaposlena u Hrvatskim cestama

Na poziciji šefa Uprave, prema imovinskoj kartici, primao je plaću od 4889.81 eura bruto. Njegova supruga, koja je prema imovinskoj kartici također zaposlenica HC-a prima mjesečnu plaću od 2549.06 eura neto.

Uhićeni HDZ-ov bivši šef Cesta primao 4889 eura plaće. Ima pet stanova, kuću...

Njegov sin Ivan Fran Škorić, pisao je Index prije dvije godine, postao je član nadzornog odbora osječkog Vodovoda manje od godinu dana nakon što je diplomirao. Točnije, diplomirao je 28. rujna 2020. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a u nadzorni je odbor stigao 26. srpnja 2021. godine.

Krajem iste te 2021. godine, Hrvatske ceste raspisale su natječaj za zapošljavanje glavnog inženjera u Osijeku i početkom prošlog mjeseca, nakon nekoliko mjeseci natječajnog postupka, odlučeno je da ugovor na neodređeno, s tromjesečnim probnim rokom, bude sklopljen s Krešimirom Radićem, bivšim predsjednikom HDZ-ove mladeži u Osijeku.

Gradonačelnikov brat kod Škorića, Škorićev sin u gradsku tvrtku

Dakle, mladi Škorićev sin tada je zaposlen za nadziranje firme kojoj su, uz Grad Osijek, osnivači i općine Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Vuka, Semeljci i Vladislavci - a koji mjesec kasnije u državnoj firmi koju vodi Škorić posao dobiva brat osječkog gradonačelnika.

Sin šefa Hrvatskih cesta ni godinu nakon diplome ušao u nadzorni odbor gradske firme

Sa Škorićem je uhićen i njegov bratić Zoran Škorić, predsjednik Uprave Osijek Koteksa - tvrtke koja odrađuje brojne projekte za državu tvrtku. Na toj poziciji zamijenio je Dragu Tadića koji se, nakon niza afera, povukao iz tvrtke.

Osijek Koteks u prošloj godini ostvario je prihod od 76.3 milijuna eura i neto dobit od 6.7 milijuna eura. Tvrtka na čijem je čelu, radila je na nekim od najvećih projekata u Hrvatskoj poput izgradnje autoceste A5, izgradnja mosta preko rijeke Drave na slavonsko-baranjskoj autocesti, poddionicu na autocesti Zagreb-Sisak...

Obilaznica plaćena više nego što je prvo rečeno

Projekt osječke zaobilaznice državu je koštala 428 milijuna kuna, a tportal je svojevremeno pisao da se cijena druge dionice nekoliko puta povećavala. Prilikom otvorenja, 2007. godine rečeno je da je cesta koštala 303 milijuna kuna, a glasnogovornica HC-a je tri godine kasnije za portal rekla da je koštala 428 milijuna kuna bez PDV-a.

Zoran Škorić je svjedočio na suđenju Tadiću i drugim optuženima za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda za oslobađajuću Branimira Glavaša. Svjedočio je i u aferi Remoker tijekom suđenja bivšem ministru Božidaru Kalmeti i ostalima. Pojavljuje se i u kaznenom postupku protiv trojice osječkih sudaca i Zorana Mamića.

"Nisam mogao zamrznuti srodstvo kad je Josip postao član Uprave"

Iz Osijeka je za Zagreb Mamiću vraćao skupocjeni sat Audemars Piguet koji je Zdravko Mamić stavio sucu Darku Krušlinu na ruku na Maksimiru.

Zoran Škorić rekao je tportalu svojevremeno rekao da njegov blizak rođački odnos s rođakom Josipom Škorićem ne može biti prepreka sklapanju poslova velike vrijednosti s državnom tvrtkom. "Nisam mogao zamrznuti naše srodstvo kada je Josip postao član uprave Hrvatskih cesta".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.